Śledzie na słodko - mbiwon

50 dag filetów śledziowych, 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki oleju, 4 łyżki octu winnego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 30 dag cebuli, 15 dag rodzynek, liść laurowy, kilka ziarenek gorczycy i ziela angielskiego

INTERIA.PL

W rondlu rozgrzać olej,zeszklić na nim pokrojoną cebulę.Dodać cukier i chwilę smażyć,mieszając.

Wlać ocet,dodać liść laurowy,ziele ang.,koncentrat pom.,wymieszać.Dusić kilkanaście minut.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Garnek zdjąć z ognia,dodać gorczycę i 3/4 rodzynek.Odstawić do czasu aż sos ostygnie.

Pokrojone na kawałki śledzie układać w słoiku warstwami,każdą przekładając warstwą ostudzonego sosu.Zamknąć,wstawić do lodówki na 2-3 dni.

Przed podaniem śledzie ułożyć na półmisku,posypać resztę rodzynek oraz udekorować cebulą i natką.

PALCE LIZAĆ!

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas