Śledzik pod pierzynką - Małgorzata

śledzie solone (1 wiaderko), marchew - 3 sztuki, cebula - 2 sztuki duze! lub 3-4 mmniejsze, ziemniaki - 4 sztuki, jajka - 2-3 sztuki, majonez, przyprawy - pieprz i sól

Wykonanie:

Śledzie odmoczyć, pokroic w wąskie paseczki ułożyc na platerze. Cebulę drogno pokroić w kosteczkę i posypać nią sledzie. Popieprzyc. Na cebulkę - majonez , rownomiernie rozsmarować. Na majonez, kolejna warstwa tym razem ugotowane ziemniaki , starte na tarce (duże oczka) - posypac rownomiernie . Dalej ugotowana, strata marchewka (tez duze oczka). Majonez i na sam wierzch, ugotowane na twardo , starte na tarce ("male oczka") jajka. Ewent. przyprawic odbrobiną pieprzu.

Upraszczając kolejne warstwy naszego świątecznego rarytasu to:

-śledzie

-cebulka

-pieprz

-majonez

-ziemniaki

-marchewka

-jajka

PYCHA , PALCE LIZAC!!! POLECAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO:)))

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas