Reklama

Reklama

4 niezwykłe "czekoladowe" przepisy

Czekoladowe ciasto, ale nie tylko. Drinki, sosy do mięs, a nawet makarony - sprawdź, co jeszcze można przygotować używając czekolady!

"Soczyste" ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 200 g suszonych daktyli
  • 5 łyżek Marsali
  • 275 g gorzkiej czekolady
  • 250 g masła
  • 100 g orzechów pecan
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 350 g brązowego cukru
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 300 g śmietany kremówki
  • Tłuszcz do formy
Przygotowanie:
1.      Daktyle drobno pokroić i zagotować z marsalą i 100 ml wody. Gotować aż płyn niemal odparuje (2-3 minuty). Zdjąć z ognia, ostudzić. 200 g czekolady posiekać i roztopić razem z 200 g masła, ostudzić. Orzechy posiekać. Foremkę (24x24 cm) natłuścić.

Reklama

2.      Jajka, łyżeczkę ekstraktu z wanilii i 200 g cukru ubić za pomocą robota kuchennego. Dodać masę czekoladową. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać, dodać do ciasta. Wmieszać daktyle i połowę orzechów. Ciasto nałożyć do formy i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok 30 minut.

3.      75 czekolady posiekać.  Śmietanę, 150 g cukru, łyżeczkę ekstraktu waniliowego i 50 g masła podgrzać w rondelku. Gdy masło się roztopi, zdjąć z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż się roztopi.

4.      Ciasto wyjąc z piekarnika ponakłuwać. Na ciasto wylać 2/3 sosu i wysypać resztę orzechów. Wstawić do gorącego piekarnika jeszcze na 5 minut. Wyjąć ostudzić. Podawać z pozostałym sosem.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal

 

Gorąca czekolada rumowo-miętowa

 

Składniki:

  • 800 ml mleka
  • 5-6 łyżeczek kakao
  • 125 g pomadek z miętowym nadzieniem (np. After Eight)
  • 4 łyżki brązowego rumu
  • 125 g śmietany kremówki
  • mięta do dekoracji
Przygotowanie:

75 ml mleka wymieszać z kakao. Pozostałe mleko zagotować, dodać rozpuszczone kakao. 2 pomadki włożyć do lodówki, pozostale dodać do kakao i mieszać, aż się roztopią. Dodać rum.

Śmietane ubić. Gorącą czekoladę wlać do szklaneczek, dekorowć śmietaną, pomadkami  schłodzonymi pomadkami i listkami mięty.


Czas przygotowania: 10 minut

Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal

Pikantny sos czekoladowy (do mięs)

 Składniki:

  • 250 g szalotek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Sól, cukier
  • 250 ml czerwonego wina
  • 400 ml zredukowanego bulionu wołowego
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki ciemnego octy balsamicznego
  • 2-3 lyzki mąki
  • 25 g rodzynek
  • Pieprz
 Przygotowanie:

Szalotki obrać, pokroić w paseczki. Przesmażyć na złoty kolor na oleju. Dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą i łyżeczką cukru. Pozwolić, aby cukier się lekko skarmelizował. Zalać winem i bulionem. Sos gotować ok. 30 minut od czasu do czasu uzupełniając płyn.

Czekoladę posiekać. Sos przecedzić (powinno być 500 ml płynu), dodać czekoladę i mieszać, aż się roztopi, dodać ocet, zagotować. Mąkę zmieszać z małą iloscią wody i zagęścić sos. Dodać rodzynki. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 1000 kJ/239 kcal

Makaron w sosie czekoladowo-pomarańczowym

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady (70 proc.)
  • 2 pomarańcze
  • 1 l mleka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 300 g makaronu wstążki
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki orzechów pistacjowych
Przygotowanie:

Czekoladę posiekać. Z połowy pomarańczy ściąć cienkie paseczki skórki za pomocą specjalnego noża a do cytrusów. Pomarańcze przekroić i wycisnąć sok. Mleko zagotować z cukrem waniliowym dodać makaron i cukier. Gotować na średnim ogniu ok 12-15 minut. Makaron odcedzić, mleko zachować. 100 ml soku z pomarńczy, czekoladę i 250 ml mleka, podgrzewać na słabym ogniu, ciągle mieszając. Pistacje uprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić posiekać. Makaron podawać z sosem, dekorować pistacjami i pasterkami pomarańczy.

Czas przygotowania: 20 minut

Jedna porcja zawiera: 2180 kJ/521 kcal



Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje