Reklama

Chrupiące steki z kalafiora

Smaczna i chrupiąca wersja wegetariańskich kotletów, które zasmakują nawet mięsożercom. Wystarczy parę chwil i gotowe!

Czas przyrządzenia: ok. 45 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • curry
  • biały sezam
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Umyj dokładnie całego kalafiora, wrzuć go na osolony wrzątek (zagotuj wodę w dużym garnku). Dodaj łyżeczkę soku z cytryny oraz szczyptę cukru. Gotuj główkę 5-8 minut. Wyjmij, odcedź, przestudź.

2. Pokrój główkę kalafiora w plastry o grubości około 1 cm. Oprósz je z dwóch stron solą oraz pieprzem. Jajka rozkłóć w głębokim talerzu. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z bułką tartą oraz sporą szczyptą curry w proszku.

3. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Plastry kalafiora zanurzaj w jajku, a potem w panierce. Wkładaj ostrożnie na patelnię z tłuszczem i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Osącz, posyp ziarnami sezamu.

Reklama
Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: dania z kalafiora | dania wegetariańskie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy