Reklama

Reklama

Jadłospis malucha

Zdaniem specjalisty dr inż. Anny Stolarczyk z Centrum Zdrowia Dziecka.

Owoce z zamrażarki
Gotowe mrożonki - przed podaniem maluchowi - zawsze powinny być poddane obróbce termicznej, bo tak jest bezpieczniej. Im mniejsze dziecko, tym jego przewód pokarmowy jest bardziej wrażliwy na niepożądane drobnoustroje, które mogą pojawić się w procesie przemysłowej produkcji mrożonek lub w trakcie niewłaściwego ich przechowywania. Dla niemowląt najbardziej odpowiednie są gotowe dania w słoiczkach lub posiłki przygotowywane "na świeżo" w domu, z dobrej jakości produktów.

Nauka gryzienia
Pierwsze próby gryzienia rozpoczynają się z wprowadzeniem posiłków stałych, o konsystencji lekko zagęszczonej w porównaniu z mlekiem. Inna praca języka i żuchwy przy przesuwaniu pokarmu o zagęszczonej konsystencji to już wstępny trening gryzienia. Kolejny etap to posiłki półpłynne lub papkowate z większymi, ale miękkimi cząstkami, np. warzyw, które zanim maluch połknie, najpierw zmiażdży dziąsłami, co przypomina gryzienie, mimo braku zębów. A jak już się pojawią pierwsze ząbki, niemowlę samo chętnie z nich korzysta, "pogryzając" chrupki, biszkopty czy cząstki jabłka.

Reklama

Parę słów o fasolce

Fasolka szparagowa to warzywo smaczne, bogate w beta-karoten i witaminę C oraz fosfor, magnez i wapń.

• Fasolkę można ugotować w zupie lub podać ją jako osobną jarzynkę - jeśli maluch potrafi już jeść dania bardziej złożone.

• Dla małego dziecka należy wybierać strączki bardzo młode, bez łykowatego, twardego włókna wzdłuż strączka.

• Dla maluchów zalecana jest zarówno fasolka żółta, jak i zielona.

Kaszka na mleku?

Kaszki mleczno-ryżowe należy przygotowywać wyłącznie na wodzie, bo w ich składzie jest wszystko (z mlekiem włącznie), co potrzeba do przygotowania pełnowartościowego posiłku. Przygotowując kaszkę mleczno-ryżową na mleku, "podwajamy" stężenie wszystkich składników mleka, a to zwykle kończy się biegunką, a w najlepszym razie - bólami brzucha i wzdęciami. Jeśli chcemy przygotowywać kaszkę na mleku modyfikowanym, do którego przyzwyczajone jest dziecko, trzeba korzystać z kaszek bezmlecznych. Ich asortyment smakowy jest zbliżony do kaszek z mlekiem. Kaszki bezmleczne można także przygotowywać na wodzie lub z preparatem mlekozastępczym.

Czy wiesz, że...

Planując posiłki dla malca, trzeba się kierować schematem żywienia niemowląt. Orientacyjna zalecana dobowa wartość energetyczna diety w pierwszym roku życia to około 100 kcal na kg masy ciała.

Soczysta gruszka

Gruszki to bardzo słodkie i soczyste owoce, najbardziej smaczne w okresie późnego lata. Nie odznaczają się szczególną wartością odżywczą poza sporą zawartością fruktozy, dlatego mogą działać lekko rozwalniająco.

• Ze względu na drobne kamyczki wokół gniazda nasiennego, są raczej ciężkostrawne.

• Gruszki zalecane są w diecie malucha nie wcześniej niż od 7. miesiąca życia.

• Dla najmłodszych trzeba wybierać owoce dojrzałe, miękkie i nieuszkodzone.

Dietetyk odpowiada

Co powinnam podawać do picia swojemu rocznemu maluchowi, gdy obudzi się w nocy: mleko czy może raczej herbatkę?

Nie każde przebudzenie malucha wymaga interwencji w postaci pełnej butelki. Jeśli dziecku chce się pić, najlepsza jest lekko ciepła woda. Zbyt chłodna lub zbyt gorąca wybudzi malca ze snu. Herbatki, soki czy mleko (a więc zawierające cukry napoje, których pozostałości w buzi ulegają fermentacji) podawane w nocy, to najczęstsza przyczyna wczesnej próchnicy zębów.

Czy powinnam ograniczyć kaloryczność posiłków dla 8-miesięcznego malca, który waży 10 kilogramów?

Przede wszystkim trzeba ocenić, czy dziecko jest duże już od urodzenia, czy "obrosło" w tkankę tłuszczową od czasu rozszerzania diety i wprowadzenia kaszek, zupek i słodkich deserków. Niemowlęcia w tym wieku nie wolno odchudzać, natomiast trzeba zweryfikować z lekarzem lub dietetykiem jego sposób żywienia i ocenić, czy w diecie nie ma nadmiaru słodkich kaszek, deserków i soków oraz czy wielkość porcji i częstotliwość posiłków jest odpowiednia do wieku i potrzeb organizmu niemowlęcia. W ósmym miesiącu życia podstawą jadłospisu nadal są posiłki mleczne (3-4 razy na dzień) oparte na mleku modyfikowanym następnym, z dodatkiem kaszki zbożowej. W porze obiadu należy podać zupkę jarzynową z gotowanym mięsem. Można też podać deser owocowy lub sok przecierowy (nie więcej niż 150 g). W ósmym miesiącu do potraw dodajemy 1/2 żółtka - co drugi dzień. Orientacyjna liczba posiłków w tym wieku to 5-6 na dobę, a zalecana przeciętna porcja to 180-200 ml.

Jak często 11-miesięczne niemowlę może jeść kotlety mielone?

Niemowlę w 1. roku życia w ogóle nie powinno dostawać tradycyjnych smażonych kotletów mielonych, bo są i tłuste, i ciężkostrawne. Z mielonego, dobrej jakości mięsa (np. z indyka) najlepiej przygotować gotowane pulpeciki lub pieczeń.

Czy dziecku można podać danie ze słoiczka tylko tuż po jego otworzeniu?

Gotowe posiłki w słoiczkach można przechowywać po otwarciu w lodówce nie dłużej niż przez 24 godziny. Jeśli maluch nie zjada całej porcji, część zawartości słoiczka zaplanowaną na posiłek należy wyłożyć na miseczkę, a resztę zamknąć i od razu wstawić do lodówki. Jeśli dziecko było karmione bezpośrednio ze słoiczka, pozostałość nie nadaje się do przechowywania, bo zanieczyszczenie śliną i enzymami z buzi przyspiesza psucie się produktów.

Czy mogę 11-miesięcznemu niemowlęciu podawać do jedzenia surowe warzywa?

Pod koniec 1. roku życia niemowlę jeszcze nie poradzi sobie z gryzieniem surowych warzyw, ale jeśli będą dokładnie rozdrobnione (np. na drobnej tarce), mogą być dodatkiem do posiłków, np. w postaci surówki z marchewki, drobno pokrojonego pomidora, ogórka kiszonego lub listka sałaty - jeśli dziecko potrafi już jeść kanapkę. Są to jednak dopiero próby i zdobywanie nowych doświadczeń, dlatego podstawowym źródłem warzyw w jadłospisie powinny być zupki i papki z warzyw gotowanych.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje