Zapomnij o koreczkach. Proste i tanie przepisy na przekąski sylwestrowe
Czas goni, goście zaproszeni, a ty dalej jesteś w kropce i nie wiesz, co zaserwować na sylwestrowym stole? Przekąski imprezowe wcale nie muszą być przekombinowane i trudne w wykonaniu. Oto kilka przepisów na pyszne potrawy, które nie zajmują wiele czasu, są tanie i na tyle proste, że zrobi je każdy kuchenny amator. Bardzo możliwe, że część składników masz już w domu!
Spis treści:
Podawaj na ciepło. Znikają z talerza ekspresowo
Szybkim i pysznym rozwiązaniem na przekąskę sylwestrową są kuleczki serowe. Potrzebne do nich będą: gotowe ciasto do pizzy, dowolny ser, suszone pomidory, czy też oliwki, jajko i odrobina mleka. Wariantów jest niezwykle, a jeżeli nie zdążyliśmy zrobić zakupów, to możemy wykorzystać to, co mamy w lodówce. Ciasto wystarczy pokroić w kwadraty, następnie w każdym z kawałków trzeba ułożyć dodatki. Pamiętajmy, aby nałożyć ich na tyle, aby ciasto można było zawinąć w kuleczkę. Na koniec smarujemy wszystko jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Smakołyk pieczemy w ok. 200-220 stopniach ustawiając wariat "góra i dół". Kulki wyjmujemy, kiedy się przyrumienią. Można podawać je z dowolnymi sosami.
Zobacz również: Przepis idealny na noworoczny obiad. Smaczny początek roku
Tortilla w imprezowym wydaniu. Goście będą się zajadać
Najpopularniejszym i najbardziej ekspresowym rozwiązaniem na imprezowe smakołyki jest tortilla. Najczęściej wykonywana jest w wariancie szynka, ser i papryka, więc może wydawać się już nudna i oklepana. Przygotowaliśmy jednak kilka alternatywnych propozycji na użycie tortilli, które przyciągną wzrok gości. Pierwsza opcja to przekąska na zimno wypełniona pastą z tuńczyka - będzie syta i świeża przez całe przyjęcie.
Czego potrzebujesz?
- tortilla,
- tuńczyk w sosie własnym,
- ogórek kiszony,
- pół białej cebuli,
- jajko gotowane,
- świeży lub suszony koperek.
Na początek kroimy cebulę, jajko i ogórka w drobną kosteczkę oraz siekamy umyty i wysuszony koperek. Tuńczyka z puszki odcedzamy i miażdżymy widelcem. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy pierzem i czosnkiem. Na koniec wypełniamy tortille nadzieniem, zwijamy w rulon i odstawiamy w sreberku do lodówki. Przed podaniem na talerz kroimy całość i podajemy z wykałaczką, aby się nie rozpadały. Podczas składania tortilli brzegi ciasta można posmarować np. serkiem topionym, gdyż będą się wtedy lepiej trzymać.
Warto pamiętać, że tortilla świetnie smakuje również podawana na ciepło w formie zapiekanych roladek. Jakich składników potrzebujemy?
- tortille,
- sos pomidorowy,
- ser tarty,
- kurczak/wędlina,
- kukurydza z puszki,
- papryka.
Jeśli wybieramy wersję z kurczakiem, to należy go wcześniej pokroić w drobne kawałki i podsmażyć, a potem odstawić na chwilę do ostudzenia. Tortille smarujemy sosem pomidorowym i możemy posypać bazylią lub oregano. Następnie podsypujemy serem, szynką/kurczakiem i warzywami, które mamy pod ręką. Kroimy ciasto w plasterki i ustawiamy np. w brytfance obok siebie. Całość także możemy podsypać serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 10 minut.
Zobacz również: Jak przygotować zrazy wołowe?
Banalnie prosta i elegancka przekąska na imprezę sylwestrową
Finalną propozycją jest ser camembert podawany z dodatkami, które można dostosować wedle uznania. Jest to przekąska, którą można się dzielić i wygląda spektakularnie. Do przygotowania takiego dania potrzebujemy:
- sera camembert,
- garstkę pomidorków koktajlowych,
- paprykę,
- bagietkę czosnkową,
- oliwę,
- szynkę.
Do wykonania przekąski potrzebne jest również naczynie żaroodporne lub szersza blaszka, którą wykładamy papierem do pieczenia. Na środek kładziemy ponacinany ser, bliżej centrum dodajemy warzywa, a na bokach kładziemy pokrojoną bagietkę tak, aby tworzyła koło. Na warzywa kładziemy także szynkę i całość polewamy oliwą i posypujmy suszoną bazylią. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i wyjmujemy po ok. 15-20 minutach. Ser powinien się rozpływać, a pieczywo przyrumienić.