Magda Gessler zdradziła przepis na najlepszą sałatkę. Zrób na sylwestra!
Proste składniki, które bez problemu znajdziesz w sklepie, szybki sposób przygotowania no i ten smak... Magda Gessler jest autorką jednego z najlepszych przepisów na tradycyjną, staropolską sałatkę szwabską. Będzie idealna jako sylwestrowa przekąska, a jeśli dodasz ziemniaki, może nawet być daniem głównym! Zaskocz gości wyjątkowym smakiem.
Sycąca, kolorowa, zaskakująca: sałatka szwabska
Magda Gessler to niekwestionowana królowa smaku w naszym kraju. Jej ogromna wiedza i doświadczenie w kuchni robią wrażenie, które tylko dopełnia jej barwna osobowość. Jej znany w całym kraju autorski program telewizyjny, oprócz historii typowo ludzkich, obfituje także w ciekawe przepisy wymyślane przez samą restauratorkę. Jeden z nich to absolutny hit, który idealnie sprawdzi się jako jedna z nietuzinkowych przekąsek podczas sylwestrowego przyjęcia.
Sałatka szwabska, bo o niej mowa, to w zasadzie wariacja na temat sałatki szwajcarskiej, podawanej jako przystawka właśnie w Szwajcarii. To połączenie smaków mortadeli (można zastąpić szybką), kremowego sera żółtego i ogórka konserwowego (można zamienić na kiszonego) oraz dressingu a'la vinegrette jest absolutnie doskonałe. Jeśli jeszcze nie znasz sałatki szwabskiej, koniecznie wypróbuj przepis od Magdy Gessler, który stanie się absolutnym hitem tegorocznego sylwestra!
Zobacz również:
Sałatka szwabska Magdy Gessler - przepis
Składniki:
- 350 g mortadeli,
- 2 pomidory,
- 100 g cebuli czosnkowej (lub białej),
- korniszony i papryka konserwowa - wedle uznania,
- szczypiorek - do posypania,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki musztardy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w piórka, posól i odstaw na kilka minut, aby złagodzić jej ostry smak.
- Paprykę, pomidory i ogórki pokrój w drobną kostkę, a mortadelę w cienkie paseczki. Wszystko umieść w dużej misce.
- W osobnym naczyniu wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, oliwę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Gotowym sosem polej sałatkę i delikatnie wymieszaj. Na koniec posyp ją świeżo posiekanym szczypiorkiem.
- Choć sałatkę można podawać od razu, najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, gdy smaki się "przegryzą".
- Aby urozmaicić sałatkę, można dodać do niej pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki, zmienić sos na majonezowy, ogórki wymienić na kiszone, a nawet dodać jajka na twardo. Ta sałatka uwielbia eksperymenty!
Smacznego!