Magda Gessler zdradziła przepis na najlepszą sałatkę. Zrób na sylwestra!

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Magda Gessler poleca fantastyczną sałatkę
Magda Gessler poleca fantastyczną sałatkęEast News

Sycąca, kolorowa, zaskakująca: sałatka szwabska

Sałatka szwabska Magdy Gessler - przepis

  • 350 g mortadeli,
  • 2 pomidory,
  • 100 g cebuli czosnkowej (lub białej),
  • korniszony i papryka konserwowa - wedle uznania,
  • szczypiorek - do posypania,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku
Sałatka szwabska/szwajcarska
Sałatka szwabska/szwajcarskaCanvaProINTERIA.PL
  1. Cebulę pokrój w piórka, posól i odstaw na kilka minut, aby złagodzić jej ostry smak.
  2. Paprykę, pomidory i ogórki pokrój w drobną kostkę, a mortadelę w cienkie paseczki. Wszystko umieść w dużej misce.
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, oliwę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  4. Gotowym sosem polej sałatkę i delikatnie wymieszaj. Na koniec posyp ją świeżo posiekanym szczypiorkiem.
  5. Choć sałatkę można podawać od razu, najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, gdy smaki się "przegryzą".
  6. Aby urozmaicić sałatkę, można dodać do niej pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki, zmienić sos na majonezowy, ogórki wymienić na kiszone, a nawet dodać jajka na twardo. Ta sałatka uwielbia eksperymenty!
Sylwestrowa Moc Przebojów. Rozgrzewka! (powtórka)POLSAT GOPOLSAT GO