12 trików na wykorzystanie skórek owoców i warzyw

Skórki warzyw i owoców są źródłem witamin. W końcu to w nich zbiera się ich najwięcej. Zazwyczaj jednak lądują w koszu, a to duży błąd. Jeżeli nie wiesz jeszcze, w jaki sposób możesz wykorzystać skórki warzyw i owoców, to koniecznie przeczytaj poniższą listę. Przedstawiamy w niej 12 zaskakujących zastosowań dla tych cennych części warzy i owoców.

article cover
© Photogenica

Potpourri ze skórek pomarańczy

© Photogenica

Pomarańcze to owoce szczególnie kojarzone ze świętami. Zapach skórki pomarańczowej unoszący się w powietrzu idealnie wpasuje się w ten wyjątkowy klimat. Dlatego ich łupki wykorzystaj do zrobienia aromatycznego potpourri. Dodaj ulubione przyprawy (cynamon, goździki, jałowiec) i stwórz swoją własną kompozycję. Rozsyp ją w ozdobnym naczyniu i gotowe.

Wyczyść dzbanek po kawie skórką z cytryny

© Photogenica

Jeżeli twój dzbanek do kawy jest pokryty ciężkim do usunięcia osadem, możesz się go łatwo pozbyć za pomocą skórki z cytryny. Wystarczy, że kilka plasterków i skórkę z jednego owocu potniesz na drobne kawałki, dodasz 3 łyżki soli kamiennej, 2 szklanki lodu i szklankę zimnej wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, potrząsając dzbankiem. Szybko zauważysz, że osad znika. Jeżeli dzbanek jest bardzo zabrudzony, pozostaw mieszaninę na około godzinę, regularnie mieszając zawartość. Po tym czasie dokładnie wypłucz naczynie. Co prawda żaden ze składników nie jest niejadalny, jednak nie chcesz pić słonej kawy. Po wysuszeniu dzbanek jest gotowy do użycia.

Skórka pomarańczy zapobiegnie zbryleniu cukru

© Photogenica

Za każdym razem kiedy sięgasz po cukier, szczególnie brązowy, irytuje cię to, że jest przekształcony w twardą, zbitą bryłę? Teraz możesz temu zapobiec. Wystarczy, że umieścisz w torebce z cukrem kilka kawałków skórki z pomarańczy. Cukier pozostanie sypki i z łatwością będziesz mógł z niego skorzystać, beż konieczności rozkruszania cukrowej baryłki.

Bulion warzywny ze skórek

© Photogenica

Skórki warzyw można wykorzystać w bardzo przydatny sposób. Zrób z nich esencję warzywną, która stanie się bazą zup i sosów. Wystarczy, że ugotujesz zwykły bulion warzywny na skórkach, zredukujesz go przez około jedną godzinę , a następnie odcedzisz warzywa. Po wystudzeniu, przelej go do szklanego słoika i wstaw do lodówki. Wywar należy zużyć w ciągu 7 dni.  Możesz również zamrozić go i użyć kiedy akurat będzie ci potrzebny.

Przywróć blask twoim roślinom

© Photogenica

Jeżeli twoje domowe rośliny straciły swój blask, możesz im go przywrócić w bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że po zjedzeniu banana, przetrzesz liście wewnętrzną stroną skórki.  Liście będą lśniące, a do tego zyskają piękny zapach. Jest to ekologiczny sposób, przyjazny twoim roślinom, a także domownikom i zwierzętom.

Świeczki w łupkach po cytrynie

© Photogenica

Łupki cytryny mogą przekształcić się w cudowne, aromatyczne świece. Wystarczy, że rozpuścisz odrobinę wosku, dodasz kilka kropli aromatycznego olejku o ulubionym zapachu, umieścisz w łupce knotek i zalejesz ciekłym woskiem. Kiedy świeca zastygnie, możesz postawić ją w dowolnym miejscu i zapalić. Zapach cytryny i świecy wypełni twoje wnętrze.

Herbata z dodatkiem skórki cytryny

© Photogenica

W długie zimowe wieczory, każdy szuka skutecznego sposobu na rozgrzanie. Najlepszym wyjściem , będzie koc i gorąca herbata. Dlaczego jednak nie urozmaicić jej laską cynamonu i kawałkiem skórki  z cytryny. Zwykła herbata zyska w ten sposób wspaniały aromat i rozgrzeje cię w błyskawiczny sposób. Oczywiście możesz eksperymentować ze skórkami innych owoców lub ich połączeniami.

Wzbogać kompost

© Photogenica

Skórki zarówno warzyw jak i owoców możesz wykorzystać w twoim kompostowniku. a wszystko dzięki temu, że są bogatym źródłem azotu. Dlatego zbieraj wszystkie obierki i wrzucaj je do kompostownika.

Cytryna wyczyści stal nierdzewną, chromowane powierzchnie i miedź

© Photogenica

Jeżeli masz problem z doczyszczeniem powierzchni ze stali nierdzewnej, miedzi czy chromowanych elementów, to nie załamuj rąk. Wykorzystaj skórkę z cytryny. Dzięki niej twoje powierzchnie znowu zalśnią czystością i to przy małym wysiłku. Natrzyj zanieczyszczenia skórką i pozostaw na chwilę. Po kilku minutach przemyj powierzchnie wodą i przetrzyj miękką szmatką. Wszystko będzie jak nowe.

Grzane wino ze skórką z mandarynki

© Photogenica

Skórka mandarynki jest idealnym dodatkiem go grzanego wina. Dodaj ją podczas przygotowywania tego rozgrzewającego napoju. Wino nabierze cudownego aromatu mandarynki, a w połączeniu z rozgrzewającym cynamonem zachwyci podniebienia wszystkich smakoszy.

Naturalny filtr ze skórek pomidora i jabłka

© Photogenica

Naukowcy odkryli, że skórki z pomidora i jabłka mogą być cudownym, naturalnym i ekologicznym absorbentem zanieczyszczeń z wody. Aby zrobić taki domowy filtr, wystarczy, że łupki zanurzysz w alkoholu na dobę, aby pozbyć się wszystkich mikroorganizmów znajdujących się na powierzchni owoców.. Po tym czasie wyciągniesz skórki i dokładnie wysuszysz. Następnie, tak przygotowane “filtry” umieść w szklance wody z kranu i pozostaw przez kolejną godzinę. Dzięki temu, woda będzie znacznie czystsza, bez dodatku żadnych chemicznych substancji i drogich filtrów.

Ocet pomarańczowy

© Photogenica

Każdy na pewno choć raz słyszał o wszechstronnym zastosowaniu octu. Jakkolwiek użytecznym jest produktem, nie każdy toleruje jego mocny zapach. Można jednak temu zaradzić. Zrób ocet pomarańczowy. Wystarczy, ze w szczelnie zamykanym pojemniku zalejesz skórki z pomarańczy zwykłym octem i odłożysz do ciepłego miejsca na kilka tygodni. Dzięki temu, zyska on piękny, cytrusowy  zapach, a właściwości pozostaną niezmienione.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas