4 nieodpowiednie sposoby użycia tostera

Niby nic prostszego. Wkładasz pieczywo, czekasz chwilę i oto jest, pysznie pachnące, ciepłe i chrupiące. Toster jednak może działać dla nas jeszcze lepiej, jeśli będziemy go odpowiednio używać. Warto zwrócić na to uwagę, bo przecież dla wielu z nas włączenie tostera to jedna z pierwszych czynności wykonywanych w ciągu dnia. Niech będzie to czynność z pożytkiem dla nas. Jakie więc błędy możesz popełniać?

toster
toster© Photogenica

Nie bierzesz pod uwagę czasu na rozgrzanie

toster
© Photogenica

Wiemy, że niektórzy ludzie rano nie powiedzą słowa, zanim nie wypiją kawy (nie żebyśmy znali to z hmmm... doświadczenia). Jednak włączanie wszystkich silników zanim się rozgrzejesz nie dotyczy tylko uzależnionych od kawy. Tostery też muszą spokojnie rozpocząć dzień. Kiedy opiekasz pierwszą porcję tostów rano, zaczynasz używać zimnego tostera. Podczas drugiej rundy wszystkie części tostera będą pracować pełną parą, a więc kolejne porcje będą gotowe szybciej. Zmniejsz temperaturę tostera do drugiej i kolejnych porcji, aby nie spalić tostów.

Każdego dnia używasz tych samych ustawień

tosty
© Photogenica

Różne rodzaje chleba wymagają różnych „odcieni ustawień”. Na przykład słodkie chleby (takie jak rodzynkowo – cynamonowy) szybciej się pieką. Białe chleby również potrzebują mniej czasu, podczas gdy chleby jęczmienne potrzebują go więcej. Co jest jednak zaskakujące, różne kawałki tego samego chleba będą piekły się w różnym czasie, w zależności od ich świeżości.

Jeśli jest poniedziałek i masz świeżutki chleb z siedmiu zbóż, upiecz go w tosterze ustawionym na numer trzy. Następnego dnia jednak kromka tego samego chleba mogłaby się spalić na trójce. Dzieje się tak dlatego, że chleb stracił wilgoć, a więc szybciej się upiecze (lepsze więc będzie ustawienie tostera na dwójkę).

Wkładasz odwrotnie bajgle

tosty i bajgle
© Photogenica

Tostery z funkcją „bajgiel” są świetne, ale tylko wtedy, gdy odpowiednio wkładasz do nich pieczywo. Urządzenia z tą funkcją albo pieką z jednej strony (przeciętej) bajgla, angielską muffinę czy pączka, albo pieką przeciętą stronę odpowiednio, a drugą tylko ogrzewają. Większość producentów zaleca umieszczanie bajgla stroną przeciętą, aby góra była chrupiąca, a dół się nie spalił (dla pewności sprawdź jednak w swojej instrukcji).

Używasz zamiennie „tosterów”

Dyskusja dotycząca tosterów nie byłaby pełna, gdybyśmy nie poruszyli sprawy toster versus opiekacz. Niektórzy mają tylko jeden z nich, a inni potrzebują obu w swoim kuchennych arsenale. Prawdziwe tosty jednak uzyskamy tylko z tostera. Ponieważ ciepło w opiekaczu zwykle uwalnia się z dwóch różnych odległości, a dół jest często bliżej niż góra, tosty w takim urządzeniu nie będą równo upieczone.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas