5 najbardziej niezdrowych śniadań. Niektóre pozycje zaskakują
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – przestrzegają dietetycy. Tymczasem są takie dania, których pod żadnym pozorem nie powinniśmy spożywać na czczo. Nie tylko podnoszą cukier, ale również tuczą, nie będąc naszym sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę. Co ciekawe, to niezwykle popularne wybory. Czego należy unikać?
Mimo iż wielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak ważnym posiłkiem jest śniadanie, często nie mamy czasu dokładnie przemyśleć lub zaplanować tego, co zjemy. Zdarza się, że sięgamy po takie produkty, których przygotowanie nie jest skomplikowane, co pozwala nam oszczędzić sporo czasu.
Tymczasem wiele z podobnych posiłków może nam mocno zaszkodzić, nie tylko podnosząc cukier, ale również powodując problemy trawienne. Oto 5 produktów, których nie powinno jeść się na śniadanie. Co ciekawe, podobny błąd popełnia niemal każdy.
Zobacz również: Pij codziennie przez 7 dni. Ten napój wymiecie pasożyty z jelit
Spis treści:
Kawa z mlekiem. Zrezygnuj podczas śniadania
Kawa o poranku dla wielu osób jest prawdziwym rytuałem, który odbywają każdego dnia. Ta nie zaszkodzi nam jednak wyłącznie wtedy, kiedy będzie czarna, bez jakichkolwiek dodatków. Mleko oraz cukier znacznie zwiększą kaloryczność napoju, a dodatek smakowego syropu zamieni ją niemal w deser. Tych o poranku powinniśmy unikać.
Najpopularniejsze, ale czy najzdrowsze? Płatki owsiane na śniadanie
Owsiankę określa się mianem jednego z najzdrowszych posiłków, jaki możemy zaserwować sobie o poranku. Problem pojawia się jednak w momencie, kiedy mocno ją udoskonalimy, dodając mleko, miód czy owoce. Pamiętajmy, że cytrusy, mimo iż są doskonałym źródłem witamin, powinno jeść się w ciągu dnia. Rano mogą wywołać podrażnienia żołądka oraz nieprzyjemne dolegliwości - ból brzucha, biegunkę czy zgagę.
Zwróćmy również uwagę na skład płatków. W niektórych może bowiem kryć się cukier oraz barwniki. Najlepiej wybrać te najmniej przetworzone, bez dodatków.
Zobacz również: Ten rodzaj herbaty łatwo przedawkować. Może też uzależnić
Słodkie pieczywo. Znów jesteś głodny?
Słodkie pączki, gotowe ciasteczka i drożdżówki - brzmi jak wymarzone śniadanie? Niestety, niekoniecznie nim jest. Słodkie pieczywo o poranku szybko podniesie poziom glukozy we krwi, sprawiając, że po krótkim czasie znów poczujemy głód. Pełne cukru, tłuszczów nasyconych oraz pustych kalorii nie nadają się na pierwszy posiłek.
Jogurt i smoothie. Brzmi zdrowo? Są wyjątki
Dnia nie zaczynajmy również od smakowych jogurtów. Najlepszy to ten naturalny, zawierający probiotyki, do którego dodamy niewielką ilość owoców. Kolorowe, kupione w sklepie jogurty są jedynie źródłem cukru oraz wzmacniaczy smaku. Przemyślmy również przygotowywanie smoothie. Mimo iż owoce są cennym źródłem witamin i składników mineralnych, koktajle przygotowane na ich bazie mogą zawierać duże ilości cukru. Czasem warto postawić na warzywa.
Biały chleb na śniadanie. Przemyśl to dobrze
Dietetycy radzą również, aby podczas śniadań zrezygnować z pszennego chleba. To zawiera bowiem mnóstwo węglowodanów prostych, soli, cukru rafinowanego i konserwantów, które mogą spowodować przyrost wagi. Zjedzenie białego chleba o poranku spowoduje nagły wzrost glukozy we krwi, sprawiając, że organizm będzie magazynował tłuszcz. Lepszym wyborem może okazać się bogaty w błonnik, witaminy z grupy B, cynk oraz magnez chleb pełnoziarnisty.