5 sposobów na wykorzystanie skórki od cytryny
Działa odkażająco i bakteriobójczo - warto mieć ją w kuchni, łazience i... apteczce!
Płyn czyszczący
Do pustej i czystej butelki wrzuć skórkę od cytryny i wlej 1/2 litra octu. Odstaw na dwa tygodnie. Przelej do atomizera i stosuj do czyszczenia tłustych powierzchni.
Pochłaniacz zapachów
Niezbyt przyjemną woń warzyw, kiełbas, serów z lodówki czy spiżarni usunie skórka z jednej cytryny rozłożona na półkach.
Szybka pomoc na krostki
Pojawiające się na skórze krostki ropne (także te trądzikowe np. u twojego wnuka) pocieraj świeżą skórką od cytryny – działa odkażająco i bakteriobójczo.
Odświeżacz do kuchenki mikrofalowej
Startą skórkę od cytryny wsyp do miseczki ceramicznej, wlej pół szklanki wody i wstaw do kuchenki mikrofalowej nastawionej na najwyższą temperaturę na 3 minuty, żeby woda się zagotowała. Opary usuną plamy i zapachy z wnętrza urządzenia.
Dodatek do cukru
Jeśli nie chcesz, by trzcinowy cukier się skawalił, włóż do pojemnika obraną skórkę z cytryny, ale tylko jej żółtą część – białą wyściółkę trzeba odciąć, bo jest gorzka.