5 zaskakujących produktów, które możesz zamrażać
Zakup produktów luzem, na wagę zawsze wydaje się taki dobrym pomysłem... A spiżarnia jest przepełniona spleśniałym chlebem i produktami, których data ważności przeminęła pół roku temu. Możesz sobie z tym poradzić zamrażając niektóre produkty. Oto kilka, które się do tego nadają:
Ser
Jeśli chcesz zamrozić ser, doprowadź go do temperatury pokojowej, a następnie umieść w zamrażarce. Jeśli martwisz się, że plasterki się pozlepiają, wsyp do torebki odrobinę mąki kukurydzianej. Ser można przechowywać w ten sposób przez pół roku.
Ugotowany makaron
Zmieszaj makaron z oliwą z oliwek, a następnie rozdziej pojedyncze porcje do plastikowych torebek, wciśnij całe powietrze na zewnątrz, zaklej lub zwiąż i zamroź na okres do dwóch tygodni. Kiedy będziesz gotowa, aby odgrzać makaron, zalej go gorącą wodą.
Mąka
Aby uniknąć przenikana zapachów, włóż torebkę mąki do dwóch torebek plastikowych i przechowuj ją w zamrażarce jak długo zechcesz.
Puree ziemniaczane i chipsy
Puree włóż do plastikowej torby i wyciśnij powietrze. W zamrażarce trzymaj nie dłużej, niż dwa miesiące.
Chipsy i precle można wrzucać do zamrażarki w oryginalnych opakowaniach i mieć pewność, że nie staną się ani odrobinę mniej chrupiące po rozmrożeniu.
Jajka
Białka i żółtka – byle nie w skorupkach – w torebkach lub tackach na kostki lodu, wytrzymają w zamrażarce nawet rok. Rozmrażaj je w lodówce na dzień przed podaniem.