7 mitów dotyczących gotowania
Jesteś bardzo głodna, ale akurat dzisiaj nie chce ci się gotować obiadu? Masz jakieś resztki warzyw w lodówce, ale odgrzanie ich w mikrofalówce pozbawi ich wartości odżywczych, prawda? NIE! To tylko jeden z wielu kuchennych mitów.
Mit:
Prawda: Nie, niestety. Dodawanie soli opóźnia wrzenie wody. Dlatego jeśli ci się spieszy, najpierw zagotuj wodę, a potem dodaj do niej sól i makaron.
Mit:
Prawda: Wystarczy żeby woda przykryła makaron, nie potrzebujesz ani kropli więcej.
Mit:
Prawda: Paruje - ale trzeba gotować potrawę przez trzy godziny, aby alkohol faktycznie z niej zniknął. Nie podawaj więc dania penne alla vodka dzieciom.
Mit: Pieczenie wysusza mięso
Prawda: Wręcz przeciwnie. Pieczenie pozbawia mięsa odrobiny wilgoci - ale wciąż jest najlepszym sposobem, aby było złote i chrupiące na zewnątrz, a delikatne i kruche w środku.
Mit:
Prawda: To szybki i łatwy sposób, który jest całkowicie bezpieczny i zdrowy. Wszelkiego rodzaju metody odgrzewania zniszczą pewną ilość substancji odżywczych, ale w rzeczywistości mikrofale wyrządzają najmniej szkód (bo gotuje się z mniejszą ilością ciepła i w krótszym czasie, niż w przypadku innych metod).
Mit:
Prawda: Chociaż nie zalecamy przekładania potraw prosto z piekarnika do lodówki, również nie należy czekać, aż potrawa osiągnie temperaturę pokojową, ponieważ mogłoby to prowadzić do rozwoju na jej powierzchni bakterii.
Mit:
Prawda: Zwolnij, mistrzu. Lód jest tak zimny, że przyłożenie go do miejsca oparzenia może doprowadzić do dalszego uszkodzenia skóry. Jeśli zajdzie taka potrzeba, najpierw polej oparzenie chłodną, potem zimną wodą. Lód przykładaj dopiero po jakimś czasie.