7 pomysłów na kawowe napoje tego lata
Kawa czy lody? Najlepiej kawowy deser na zimno! Moda na specjały z naszym ulubionym napojem w roli głównej chyba nigdy nie zniknie. Każdy znajdzie coś dla siebie: minimalistyczne cold brew lub greckie kaffe freddo, a może coś na słodko z mlekiem, jak meksykańska mokka czy iced latte? Przedstawiamy przepisy na kawowe specjały na lato.

W gorące dni chętnie sięgamy po kawy mrożone, lekkie, słodkie, czasem z dodatkiem mleka, czasem z wyraźną nutą przypraw czy czekolady. Możemy eksperymentować z formą, dodatkami, konsystencją, a nawet nasycić kawę azotem! Z pomocą przychodzą też nowoczesne ekspresy i akcesoria, które umożliwiają przygotowanie cold brew, słodkiej pianki czy kawy nitro. Zróbmy sobie kawową ucztę!
Mrożona kawa pistacjowa - kawowy trend 2025

Ten napój szturmem podbija serca kawoszy. Słodki, gęsty krem pistacjowy, do tego aksamitne lody śmietankowe, intensywne espresso i chrupiące, pokruszone pistacje - całość smakuje jak najlepszy deser z kawiarni. A przecież możemy przyrządzić go w domu.
Składniki:
- 1 łyżka kremu pistacjowego
- 1 gałka lodów śmietankowych
- 40 ml mocnego espresso
- garść posiekanych pistacji do dekoracji
- Kostki lodu
Przygotowanie:
Smarujemy wnętrze wysokiej szklanki kremem pistacjowym, używając do tego tylnej strony łyżeczki. Dodajemy lody, lekko je przygniatamy, tworząc wgłębienie na kawę. Parzymy mocne espresso i jeszcze ciepłą wlewamy do środka, pozwalając jej delikatnie spłynąć między lodami. Wrzucamy kostki lodu, posypujemy całość siekanymi pistacjami.
Cold brew - zimny minimalizm

Cold brew to kawa, która zamiast być parzona w gorącej wodzie, "wyciąga" z ziaren to, co najlepsze… w chłodzie i czasie. Idealna dla tych, którzy wolą mniej kwasowości, a więcej głębi smaku.
Składniki:
- 60 g grubo mielonej kawy
- 1 litr zimnej wody
- filtr lub gaza
- duży słoik z pokrywką
Przygotowanie:
Wsypujemy kawę do słoika, zalewamy zimną wodą, mieszamy i zakręcamy. Odstawiamy do lodówki na 12-24 godziny. Następnie przelewamy przez gazę lub filtr papierowy. Gotowe cold brew można przechowywać w lodówce do pięciu dni. Świetnie smakuje solo lub z mlekiem, a także jako baza do innych napojów.
Trzeba uczciwie przyznać, że przygotowanie cold brew zajmuje sporo czasu. Chyba że mamy ekspres Jura model Z10, który przyrządzi nam ten napój w mniej niż 95 sekund, wykorzystując technologię ekstrakcji na zimno! Ta metoda pozwala wydobyć pełnię smaku wraz z owocowymi nutami, pozbawiając kawę goryczki.
Kaffe freddo - grecki specjał na upał

To kawa idealna na letni poranek. Kiedy chcemy zacząć dzień z energią, ale bez gorącej filiżanki - sięgamy po espresso na zimno. Prosto z Grecji - pyszne, mocne i szybkie w przyrządzaniu.
Składniki:
- 60 ml świeżo zaparzonego espresso
- kilka kostek lodu
- opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru lub syropu
Przygotowanie:
Espresso przelewamy do shakera, dorzucamy 3-4 kostki lodu (i cukier lub syrop, jeśli lubimy słodsze wersje), mocno potrząsamy. Przelewamy do szklanki, dodajemy jeszcze kilka kostek lodu. Gotowe!
Meksykańska mokka - czekolada, przyprawy i odrobina pikanterii

Czekolada i przyprawy kojarzą się z chłodnymi wieczorami przy kominku? Nie w tej wersji! W towarzystwie lodu mokka w stylu meksykańskim da nam energetycznego kopa. Słodycz, ostrość i kawa - wszystko w jednej szklance.
Składniki:
- 60 ml schłodzonego espresso
- 120 ml zimnego mleka
- 30 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej, chili, ziela angielskiego i soli
- kilka kostek lodu
- opcjonalnie: bita śmietana i kakao do dekoracji
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim czekoladę oraz przyprawy. Po ostudzeniu wlewamy do szklanki, dodajemy espresso i kostki lodu. Na wierzch możemy dodać bitą śmietanę i posypać ją kakao. To kawowy deser z charakterem!
Cold sweet nitro - niesamowicie kremowa kawa ze słodką pianką

Nitro coffee to jeden z najnowszych hitów w świecie kawy. Napój nasycony jest azotem, dzięki czemu smakiem przypomina "świeżo parzoną kawę". W ekspresach Jura wykorzystywane jest jedynie powietrze, którym oddychamy. Zawiera bowiem ok. 80 proc. azotu - a to wartość w zupełności wystarczająca do przygotowania kawy nitro.
JURA dodatkowo udoskonaliła propozycję przygotowania - dzięki modelowi J10 możemy przygotować cold sweet nitro we własnym domu. W tym wariancie, dzięki przystawce Sweet Foam, uzupełnimy kawę o słodką piankę.
Składniki:
- 15 ml ulubionego syropu
- kostki lodu
- 90 ml Cold Sweet flat white (90 ml kawy, mleko spieniane przez 18 sekund)
Przygotowanie:
Do przyrządzenia tej kawy możemy użyć metalowej rurki chłodziarki do mleka Cool Control lub zestawu Cold Sweet Nitro. Do przygotowania napoju będziemy potrzebowali wysokiej szklanki (np. do latte macchiato) wypełnionej kostkami lodu.
Przystawkę do syropu wypełniamy ulubionym syropem (dzięki czemu uzyskamy piankę o ulubionym smaku), a następnie przyrządzamy cold brew flat white. Efekt? Jak z kawiarni!
Iced latte - klasyka z twistem

Najprostszy przepis na letnie popołudnie? Latte na zimno! Ale z odpowiednim mlekiem i proporcjami może zamienić się w naprawdę wyjątkowy napój. Szczególnie polecamy mleka roślinne - kokosowe czy migdałowe potrafią zdziałać cuda!
Składniki:
- 30 ml espresso
- 250 ml zimnego mleka (klasycznego lub roślinnego)
- 50 g lodu
- opcjonalnie: syrop, cukier, gałka lodów
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wlewamy mleko spienione na zimno, dodajemy lód i na końcu powoli wlewamy espresso. Dzięki temu uzyskujemy piękne warstwowe latte. Możemy osłodzić kawę lub podkręcić ją syropem - orzechowym, karmelowym, waniliowym. A dla smakoszy - lodowa gałka!
Kawa po marokańsku - aromatyczna, orientalna, intrygująca

To propozycja dla fanów przypraw i niebanalnych smaków. Kawa po marokańsku pachnie kardamonem, cynamonem i imbirem. Sprawi, że poczujemy się jak na gwarnym bazarze w Casablance! Latem najlepiej podawać ją na zimno, z kostkami lodu i mlekiem roślinnym.
Składniki:
- 30 ml espresso
- 250 ml zimnego mleka (klasycznego lub roślinnego)
- 50 g lodu
- opcjonalnie: syrop, cukier, gałka lodów
Przygotowanie:
Do kawy dodajemy przyprawy i miód, mieszamy, studzimy. Wlewamy do szklanki z lodem i mlekiem. Gotowe! To kawa, która zachwyca!
Latem kawa może być wszystkim - orzeźwiającym napojem, kremowym deserem, szybkim zastrzykiem energii, dodatkiem do relaksu na tarasie. A z odpowiednim sprzętem, jak ekspres JURA, możemy przenieść kawiarnię do własnej kuchni.
Materiał promocyjny