Reklama

Reklama

Aromatyczne zioła na zimę

Przetwory z ziołami to świetny dodatek do wielu dań. Pachnące gałązki wykorzystasz też jako przyprawy, kosmetyki i... dekoracje!

Jak zbierać i suszyć

Suszenie to najprostszy sposób na zachowanie aromatu i właściwości ziół. Rośliny przeznaczone do suszenia powinny być zdrowe, oczyszczone i suche.

Reklama

Najlepiej suszyć je w całości, powiązane w luźne pęczki i powieszone np. na przewiewnym poddaszu (nie bezpośrednio na słońcu!). Przechowuj je w papierowych torebkach lub zamykanych szklanych pojemnikach ok. roku.

Wonna oliwa

Przyrządzenie domowej aromatyzowanej ziołami oliwy jest łatwiejsze niż myślisz. Spróbuj!

Do zamykanych butelek włóż wybrane zioła (gałązki tymianku lub rozmarynu) i zalej oliwą z oliwek. Możesz też dodać garść ziaren czerwonego pieprzu. Następnie zamknij butelki i odstaw.

Co jakiś czas trzeba je przemieszać. Po 1-2 miesiącach oliwa przejdzie aromatem ziół i stanie się doskonałym dodatkiem do sałatek i innych potraw.

Pesto prosto z ogródka

Zmiksuj natkę pietruszki, listki bazylii, szalotkę, szczypiorek, ząbek czosnku z oliwą na gęsty sos, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Pyszne pesto do makaronu, grzanek, mięs, sałatek już gotowe!

Rozmarynowa kąpiel

Dla zdrowia i urody! Zapewni ci wspaniały relaks i ujędrni skórę. Do wanny napełnionej do połowy ciepłą wodą wlej napar sporządzony z 50 g suszonych liści rozmarynu i 2 l wody. Dodaj 3/4 szklanki soli morskiej.

Taka kąpiel oczyści i uelastyczni skórę, doda energii po ciężkim dniu.

Woreczki do szafy

Pachnąca lawenda odstraszy mole i nada ubraniom miły zapach. Zetnij gałązki i wysusz, następnie umieść pokruszone kwiaty w woreczkach z lnu lub delikatnej organzy. To też świetny pomysł na prezent!

Ziołowe kostki lodu

Zioła możesz także zamrozić w kostkach lodu! Dzięki temu uzyskasz naturalne kostki z przyprawami albo efektowny dodatek do napojów.

Przeznaczone do zamrożenia zioła muszą być dobrze umyte. Żeby przygotować kostki służące później za przyprawę do potraw, najpierw posiekaj odpowiednie zioła, nałóż do foremek do lodu i zalej lekko wodą.

Natomiast żeby otrzymać ozdobne kostki do napojów, włóż do foremek całe listki (np. mięty, bazylii) lub kwiaty (np. nagietka) i zalej wodą. Wstaw do zamrażarki.

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje