Ashwagandha: Zastosowanie i właściwości

Ashwagandha jest ziołem orientalnym, którego właściwości zdrowotne znane są na całym świecie. Poleca się ją szczególnie sportowcom, ponieważ ma działanie oczyszczające i wzmacniające mięśnie. Ponadto żeń-szeń indyjski reguluje pracę układu hormonalnego i immunologicznego: to tylko niektóre z zalet tego zioła. Poniżej podpowiadamy, jak stosować ashwagandhę oraz wyjaśniamy, co znajduje się w jej składzie.

Ashwagandha jest znana na całym świecie ze względu na właściwości prozdrowotne
Ashwagandha jest znana na całym świecie ze względu na właściwości prozdrowotne 123RF/PICSEL

Co to jest ashwagandha?

Ashwagandha to zioło znane również pod nazwą indyjski żeń-szeń oraz witania ospała. Spotkać ją można głównie na południu Europy i Azji. Krzew ashwagandhy osiąga wysokość do półtora metra, ma pomarańczowe owoce, a jego kwiaty są barwy zielono-żółtej. W medycynie naturalnej wykorzystuje się owoce oraz korzenie ashawagandhy. Zioło to ma działanie zbliżone do chińskiego żeń-szenia.

Co zawiera indyjski żeń-szeń?

Ashwagandha ma działanie oczyszczające oraz obniża poziom cholesterolu
Ashwagandha ma działanie oczyszczające oraz obniża poziom cholesterolu123RF/PICSEL

W składzie ashwagandhy są związki zwane witanolidami: mają one właściwości obniżające ciśnienie krwi i przeciwbakteryjne, a także hamujące rozwój nowotworów. Substancje adaptogenne znajdujące się w korzeniu witanii ospałej działają oczyszczająco oraz odtruwająco. Ponadto antyoksydacyjne związki pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, dzięki czemu proces starzenia organizmu przebiega wolniej.

Korzystny wpływ na samopoczucie

Ashwagandha redukuje stres, napięcie, a także stany lękowe. Oprócz tego zioło przyczynia się do zwiększenia produkcji serotoniny, co pozwala zredukować objawy depresji. Witania ospała wspomaga kondycję psychiczną oraz fizyczną, dzięki czemu łatwiej jest utrzymać dobrą energię życiową. Ashwagandha odpowiada za poprawę ukrwienia mózgu, a to pozwala na zwiększenie koncentracji i zmniejszenie bezsenności.

Działanie antyoksydacyjne

Witania ospała występuje na terenie południowej Azji i Europy
Witania ospała występuje na terenie południowej Azji i Europy123RF/PICSEL

Żeń-szeń indyjski wzmacnia pracę nerek i wątroby: są to organy, które odpowiadają za wydalanie toksyn z organizmu. Dodatkowo witania oczyszcza krew i chroni organizm przed chorobami hematologicznymi.

Witania ospała na układ sercowo-naczyniowy

W korzeniach tego zioła jest żelazo, które reguluje poziom białych i czerwonych komórek krwi. Ponadto ashwagandha poprawia przepływ krwi i oczyszcza ją z toksyn: w szczególności poleca się ją osobom cierpiącym na anemię. Witania ospała znacznie obniża poziom cholesterolu we krwi, a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca.

Dla sportowców

Ponieważ ashwagandha wzmacnia tkankę mięśniową oraz redukuje stany zapalne, zioło to w swojej diecie powinny uwzględnić osoby aktywne fizycznie. Dodatkowo rozluźnia mięśnie i wspomaga proces gojenia się ran, co w przypadku sportowców jest dużą zaletą.

Wzmocnienie układu immunologicznego

Witania stymuluje pracę układu odpornościowego, który odpowiada za ochronę organizmu przed infekcjami, chorobami oraz wirusami. Spożywanie ashwagandhy przyczynia się do wzmocnienia odporności, co jest cenne szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Ashwagandha reguluje hormony

Ashwagandha jest dostępna w formie tabletek lub sproszkowanej
Ashwagandha jest dostępna w formie tabletek lub sproszkowanej123RF/PICSEL

Witania ospała reguluje pracę hormonów tarczycy, dlatego często zioło jest wykorzystywane jako naturalny preparat w niwelowaniu objawów niedoczynności tego organu. Ashwagandha w naturalny sposób przywraca równowagę gospodarki hormonalnej. Chodzi o wyrównanie poziomu progesteronu w stosunku do poziomu estrogenów: to ważny aspekt podczas występowania nieregularnych miesiączek.

Jak spożywać ashwagandhę?

Aby skorzystać w pełni z właściwości prozdrowotnych zioła, spożywaj go między posiłkami: pół godziny przed jedzeniem lub godzinę po. Sproszkowany korzeń ashwagandhy wymieszaj w szklance wody lub ciepłego mleka z dodatkiem miodu (proporcje 1:2:1). Na rynku dostępna jest też ashwagandha w formie tabletek: zażywaj raz dziennie przez miesiąc, a wtedy poczujesz poprawę i efekty.

Kto nie powinien spożywać ashwagandhy?

Witanii ospałej nie powinny spożywać kobiety w ciąży, osoby mające nadczynność tarczycy oraz przyjmujące leki nasenne czy przeciwpadaczkowe. Ashwagandha sama w sobie nie jest ziołem szkodliwym i toksycznym, ale przed jego stosowaniem warto skonsultować się ze swoim lekarzem specjalistą.

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas