Biała mąka? Nowotwór! Ostrzeżenie przed popularnym produktem
Lista składników, które mogą zwiększać ryzyko rozwinięcia się nowotworu w naszym organizmie jest bardzo długa. Tak długa, że można czasem się pogubić. Co gorsza, kolejne badania wykazują kancerogenność kolejnych. Do tego grona za niedługo może dołączyć tak popularna w polskich kuchniach biała mąka.
Według danych Światowej Organizacji Zdrowia w ostatnich latach rocznie na nowotwory umiera ponad 10 mln ludzi na świecie. W Polsce to druga najczęstsza, zaraz po chorobach układu krążenia, przyczyna zgonów.
Dlatego każda informacja na temat tego, z czego zrezygnować, aby zminimalizować ryzyko zachorowania, jest niezwykle cenna.
Według najnowszych ustaleń, zaprezentowanych przez Naczelnego Farmaceutę brytyjskiej apteki internetowej Medicine Direct, Hussaina Abdeha, spożywanie białej mąki może przyczyniać się do rozwoju nowotworów w ludzkim organizmie. Największe ryzyko dotyczy zachorowań na raka części układu pokarmowego - jelit czy żołądka.
Badania kierowane przez Abdeha związane były z jedzeniem wysoko przetworzonej białej mąki, takiej, jaką znajdziemy najczęściej w pakowanych, "sztucznych" produktach.
Głównym winowajcą jest chlor stosowany do wybielania mąki podczas obróbki tego typu żywności.
Dodatkowo biała mąka ma wysoki indeks glikemiczny, co przyczynia się do wzrostu poziomu cukru we krwi. Zdaniem farmaceuty, w organizmie o wysokim poziomie cukru nowotworom łatwiej jest się rozwijać.
Przeczytaj także:
Biała mąka a zdrowie - 4 szokujące fakty