Borowik szlachetny, czyli jedyny prawdziwy grzyb

Borowik szlachetny od wieków zachwyca podniebienia nawet wybrednych koneserów. Warto jeść go nie tylko dla walorów smakowych, ale także przez wzgląd na dużą zawartość białka i błonnika. Gdzie szukać prawdziwków? Jak je odróżnić od niejadalnych borowików?

Borowik szlachetny znany także jako prawdziwek
Borowik szlachetny znany także jako prawdziwek123RF/PICSEL

Prawdziwie szlachetny grzyb

Borowik szlachetny (Boletus edulis) dla naszych przodków był synonimem jedynego, prawdziwego grzyba, o czym świadczą nazwy zwyczajowe takie jak: grzyb sprawiedliwy, prawdziwek, grzyb właściwy, prawy czy grzyb jadalny. Określenie szlachetny doskonale oddaje szacunek, jakim od wieków cieszy się borowik wśród grzybiarzy i koneserów. Prawdziwek wybornie smakuje zarówno świeżo zebrany, jak i suszony czy mrożony. Jest to jeden z tych grzybów, które warto jeść także ze względu na zawarte w nich wartości odżywcze.

Borowik szlachetny: Wartości odżywcze

Prawdziwki występują pojedynczo lub w niewielkich grupach
Prawdziwki występują pojedynczo lub w niewielkich grupach123RF/PICSEL

Borowik jadalny, podobnie jak większość grzybów, jest niskokaloryczny, dlatego dobry dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. W prawdziwkach znaleźć można dużą ilość błonnika, który reguluje metabolizm i procesy trawienne. Dzięki niemu po zjedzeniu borowików przez długi czas organizm jest nasycony i nie pojawia się uczucie głodu. Borowik szlachetny zawiera też dużo białka, toteż czasem bywa nazywany "mięsem lasu".

Ponadto grzyby zawierają: chrom, cynk, fluor, fosfor, jod, kobalt, mangan, miedź, nikiel, potas, selen, sód, wapń i żelazo. Warto jeść borowiki ze względu na obecne w nich witaminy z grupy B oraz witaminy C i E. W grzybach można znaleźć też wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których tak potrzeba w diecie współczesnego człowieka. Nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają odporność, procesy myślowe, pracę serca i pozytywnie wpływają na układ krążenia.

Borowik — jadalny, ale nie dla każdego

Borowiki szlachetne lubią skraje lasów i polany
Borowiki szlachetne lubią skraje lasów i polany123RF/PICSEL

Prawdziwek, podobnie jak inni jego bracia, zawiera długo zalegającą w przewodzie pokarmowym i nietrawioną przez organizm chitynę. To właśnie ten związek sprawia, że grzyby są ciężkostrawne i niezalecane dzieciom do siódmego roku życia, osobom z chorobami układu pokarmowego oraz starszym.

Grzyby, podobnie jak ryby, mogą magazynować metale ciężkie, dlatego zjadanie okazów zebranych przy ulicach i autostradach może być bardzo niezdrowe. Najlepiej wybierać borowiki rosnące w czystym środowisku z dala od dróg.

Prawdziwek: Gdzie go szukać?

Borowika jadalnego można znaleźć zarówno w lasach iglastych, liściastych, jak i mieszanych. Chcąc uzbierać kosz pełen prawdziwków najlepiej przemierzać skraje lasów i szukać go na polanach, bo te miejsca porasta najchętniej. Borowika można znaleźć w całej Europie i zachodniej części Ameryki Północnej. Jako gatunek zawleczony rozprzestrzenił się też w Nowej Zelandii i południowej Afryce.

Jak wygląda borowik?

Kapelusze borowików osiągają średnicę do 25 centymetrów i mają półkolisty kształt, zaś starsze okazy stają się bardziej rozpostarte. Początkowo mogą być białawe lub kremowe, a z czasem przybierają brązowy kolor o ciepłych, czerwonawych tonach. U młodych okazów oraz gdy powietrze jest mocno wilgotne, powierzchnia kapeluszy tych grzybów jest lekko lepka.

Hymenofor, czyli spodnia część kapelusza ma początkowo białawy, następnie kremowy aż w końcu żółtawy czy żółtooliwkowy kolor. Tworzą go drobne rurki o długości 8-30 milimetrów. Miąższ młodego grzyba jest biały i twardy, z czasem przybiera bardziej gąbczastą fakturę. Owocnik osiąga wysokość 5-20 centymetrów. Biały trzon może mieć grubość od 1,5 do 10 centymetrów. Początkowo grzyb na pękaty trzonek, który z czasem przybiera bardziej maczugowaty kształt.

Borowik szlachetny i jego niejadalni kuzyni

Goryczak żółciowy bywa mylony z borowikiem szlachetnym
Goryczak żółciowy bywa mylony z borowikiem szlachetnym123RF/PICSEL

Niewprawni grzybiarze mogą pomylić szlachetnego grzyba z jego kuzynami z rodziny borowikowatych: goryczakiem żółciowym oraz borowikiem szatańskim. Jak odróżnić prawdziwki od grzybów niejadalnych?

Goryczak żółciowy to grzyb niejadalny. Nie jest on toksyczny, ale niezwykle gorzki i nieprzyjemny w smaku, może też wywołać ból brzucha i nudności. Najłatwiej rozpoznać go po uszkodzonym miąższu — przybiera on winną, brudnoczerwoną barwę, podczas gdy miąższ prawdziwka nie zmienia koloru. Jak odróżnić grzyb jadalny od niesmacznego kuzyna? Trzonek pokryty brunatną siateczką o dużych oczkach ma goryczak żółciowy a borowik szlachetny ma białą, gładką nóżkę. Ponadto kapelusze młodych goryczaków w dotyku są zamszowe.

Borowik szatan to grzyb trujący
Borowik szatan to grzyb trujący123RF/PICSEL

Dużo większym zagrożeniem jest pomylenie prawdziwka z borowikiem szatanem. Ten drugi jest trującym grzybem, którego zjedzenie może spowodować nudności, wymioty, skurcze i nerwobóle. Grzyb jest silnie toksyczny, dlatego po jego spożyciu, natychmiast należy zgłosić się do lekarza. Borowik szatański ma bulwiasty trzonek pod kapeluszem żółty, a im bliżej grzybni, tym bardziej karminowy. Po uszkodzeniu miąższ grzyba zaczyna powoli sinieć. Jego kapelusze są zamszowe lub matowe i suche w dotyku, w przeciwieństwie do borowików szlachetnych nie łatwo oddzielają się od miąższu.

Borowiki szlachetne niedoświadczony grzybiarz może pomylić z innymi grzybami z tej rodziny, dlatego — jeśli pojawią się jakiekolwiek wątpliwości — najlepiej zrezygnować z ich zbierania lub pokazać przyniesione z lasu okazy znawcom.

Co zrobić z borowików?

Grzanki ze smażonymi borowikami
Grzanki ze smażonymi borowikami123RF/PICSEL

Prawdziwek jest wyjątkowo aromatycznym i smacznym grzybem, niezwykle cenionym w kuchni. Jak przyrządzić prawdziwki? Borowik szlachetny doskonale smakuje suszony, jako dodatek do bigosu, sosu czy uszek. Prawdziwki można także mrozić i przygotowywać świeżo po zebraniu. Na bazie borowików można przyrządzić aromatyczny sos, użyć ich w charakterze dodatków do mięs, opanierować i usmażyć, przygotować masło borowikowe czy zupę.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas