Reklama

Reklama

Cała prawda o mrożonkach

Mrożenie to świetny sposób na przedłużenie terminu przydatności do spożycia. Czy aby wiemy, jak prawidłowo mrozić i rozmrażać żywność? Podpowiadamy!

Niektóre produkty tracą smak

Dotyczy to głównie tych, które zawierają dużo wody, np. pomidory, ogórki, arbuz, cytryna itp. Tworzące się kryształki lodu uszkadzają ich delikatną strukturę. Ginie jędrność i aromat. Smak tracą też mrożone kasze, ryż, gotowane ziemniaki, jajka, sosy na bazie majonezu itp

Trzeba je zjeść jak najszybciej

Reklama

Kilkakrotne zamrażanie i rozmrażanie wpływa negatywnie nie tylko na wygląd, teksturę - to także duże ryzyko rozwoju bakterii, grzybów, pleśni itp. Rozmrożone produkty długo przechowywane w temperaturze pokojowej lub ponownie zamrożone mogą wywołać poważne zatrucie pokarmowe.

***Zobacz także***

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje