Reklama

Reklama

Cała prawda o mrożonkach

Mrożenie to świetny sposób na przedłużenie terminu przydatności do spożycia. Czy aby wiemy, jak prawidłowo mrozić i rozmrażać żywność? Podpowiadamy!

Niektóre produkty tracą smak

Dotyczy to głównie tych, które zawierają dużo wody, np. pomidory, ogórki, arbuz, cytryna itp. Tworzące się kryształki lodu uszkadzają ich delikatną strukturę. Ginie jędrność i aromat. Smak tracą też mrożone kasze, ryż, gotowane ziemniaki, jajka, sosy na bazie majonezu itp

Trzeba je zjeść jak najszybciej

Kilkakrotne zamrażanie i rozmrażanie wpływa negatywnie nie tylko na wygląd, teksturę - to także duże ryzyko rozwoju bakterii, grzybów, pleśni itp. Rozmrożone produkty długo przechowywane w temperaturze pokojowej lub ponownie zamrożone mogą wywołać poważne zatrucie pokarmowe.

Reklama

***Zobacz także***

Wcale nie mają małej wartości

Mrożenie pozwala zachować witaminy i minerały. Straty składników odżywczych są mniejsze niż w gotowaniu. Trzeba jednak szybko mrozić świeże owoce i warzywa, najlepiej w ciągu kilku godzin po zbiorach. Dostępne w zimie świeże produkty roślinne zawierają zapobiegające psuciu konserwanty i środki chemiczne, których raczej nie ma w mrożonych.

Istotny jest nie tylko termin ważności

Oprócz niego sprawdź wygląd mrożonki. Jeśli jest zbrylona, to znak, że w transporcie lub w sklepie uległa częściowemu lub całkowitemu rozmrożeniu. Naturalne jest zbrylenie szpinaku i purée z buraków.

***Zobacz także***

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje