Cała prawda o mrożonkach

Mrożenie to świetny sposób na przedłużenie terminu przydatności do spożycia. Czy aby wiemy, jak prawidłowo mrozić i rozmrażać żywność? Podpowiadamy!

Kilkakrotne zamrażanie i rozmrażanie wpływa negatywnie nie tylko na wygląd, teksturę
Kilkakrotne zamrażanie i rozmrażanie wpływa negatywnie nie tylko na wygląd, teksturę123RF/PICSEL

Niektóre produkty tracą smak

Dotyczy to głównie tych, które zawierają dużo wody, np. pomidory, ogórki, arbuz, cytryna itp. Tworzące się kryształki lodu uszkadzają ich delikatną strukturę. Ginie jędrność i aromat. Smak tracą też mrożone kasze, ryż, gotowane ziemniaki, jajka, sosy na bazie majonezu itp

Trzeba je zjeść jak najszybciej

Kilkakrotne zamrażanie i rozmrażanie wpływa negatywnie nie tylko na wygląd, teksturę - to także duże ryzyko rozwoju bakterii, grzybów, pleśni itp. Rozmrożone produkty długo przechowywane w temperaturze pokojowej lub ponownie zamrożone mogą wywołać poważne zatrucie pokarmowe.

***Zobacz także***

"O! Mamo": Cała prawda o wszach i wszawicyInteria.tv
Świeże owoce i warzywa trzeba mrozić szybko,, najlepiej w ciągu kilku godzin po zbiorach
Świeże owoce i warzywa trzeba mrozić szybko,, najlepiej w ciągu kilku godzin po zbiorach123RF/PICSEL

Wcale nie mają małej wartości

Mrożenie pozwala zachować witaminy i minerały. Straty składników odżywczych są mniejsze niż w gotowaniu. Trzeba jednak szybko mrozić świeże owoce i warzywa, najlepiej w ciągu kilku godzin po zbiorach. Dostępne w zimie świeże produkty roślinne zawierają zapobiegające psuciu konserwanty i środki chemiczne, których raczej nie ma w mrożonych.

Istotny jest nie tylko termin ważności

Oprócz niego sprawdź wygląd mrożonki. Jeśli jest zbrylona, to znak, że w transporcie lub w sklepie uległa częściowemu lub całkowitemu rozmrożeniu. Naturalne jest zbrylenie szpinaku i purée z buraków.

***Zobacz także***

"O! Mamo": Cała prawda o wszach i wszawicyInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas