Chcesz w kilka chwil pozbyć się zapachu ryby z domu? Przygotuj mieszankę z dodatkiem tego cytrusa
Każdy, kto choć raz przygotowywał rybę, wie, że ten niezwykle smaczny składnik poddany obróbce termicznej pozostawia w mieszkaniu intensywny nieprzyjemny zapach. Jeśli próby wietrzenia niewiele dają, wypróbuj prosty i tani patent. W kilka minut pozbędziesz się problemu, a niemiła woń stanie się tylko wspomnieniem.
Spis treści:
Neutralizacja zapachu - przygotuj rybę w ten sposób
Intensywny aromat ryby możesz zneutralizować już podczas przygotowania jej do dalszego gotowania. Zacznij od namoczenia jej w mleku przez ok. 1,5 godziny. Produkt charakteryzuje się tym, że świetnie wchłania zapachy. Po upływie wyznaczonego czasu rybę dokładnie opłucz i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie przejdź do posypania jej ulubionymi przyprawami oraz lekko skrop sokiem z cytryny.
Świetnie sprawdzi się także obłożenie ryby plasterkami cebuli i wstawienie jej na 2 godziny do lodówki. Możemy także natrzeć ją majerankiem, oregano oraz bazylią. Zapach surowej ryby zniweluje także dodatek natki pietruszki. Podczas smażenia warto dodać do oleju kilka kropel soku z cytryny oraz wrzucić na patelnię 3-4 ząbki czosnku w łupince. Ułóżmy obok ryby plastry surowego ziemniaka, który wchłonie brzydki zapach.
Odświeżanie powietrza po rybie
By na bieżąco pozbywać się nieprzyjemnego zapachu ryby, warto podczas jej gotowania zostawić uchylone okno. Inną metodą będzie włączenie okapu kuchennego, który wciąga nieprzyjemne opary. Co zrobić, kiedy oba rozwiązania okazały się mało skuteczne?
Specyficzna woń ryby może unosić się w mieszkaniu przez kilka kolejnych godzin lub nawet dni. Aby tego uniknąć, przygotujmy domową mieszankę, która szybko rozprawi się z problemem. Do jej wykonania potrzebujemy:
- szklanki wody
- łyżki octu
- cytryny
- pomarańczy
- goździków
- cynamonu
Owoce kroimy na mniejsze kawałki, a następnie umieszczamy na patelni lub w garnku. Dodajemy goździki oraz cynamon i całość zalewamy wodą wymieszaną z octem. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy jeszcze kilka minut bez przykrycia. Z tak połączonych składników wytworzy się zapach, który wyeliminuje woń ryby. To metoda ekspresowa, która działa za każdym razem.
Patenty pań domu
Doświadczone gospodynie domowe wiedzą, jak wyczyścić patelnię po smażeniu ryby, by jej zapach nie psuł kolejnej przygotowywanej potrawy. W tym celu wykorzystują pozostałe fusy po zwykłej czarnej herbacie. Rybią woń z dłoni usuwają dzięki użyciu papki na bazie soli, a deskę używaną do krojenia przecierają skórką z cytryny.
Sprawdź również: