Chroni przed alzheimerem, działa przeciwgrzybiczo. Wrzuć kilka sztuk do porannej kawy
Kardamon jest jedną z najdroższych i najbardziej cenionych przypraw na świecie. Nic dziwnego, bo znany jest nie tylko z walorów smakowych, ale również pozytywnego wpływu na organizm. Jak go spożywać, by zbawiennie wpłynął na zdrowie?
Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum) to gatunek byliny należący do rodziny imbirowatych. Nazywa się go też kardamonem cejlońskim, długim, indyjskim, jawajskim lub... po prostu kardamonem.
Związki czynne kardamonu zawarte są w olejku eterycznym (Cardamoni aetheroleum), który stanowi około 4 proc. suchej masy surowca. W skład olejku wchodzą:
- monoterpeny
- borneol
- kamfora
Jak kardamon działa na organizm?
Kardamon nazywany jest królem przypraw. Ma łagodny aromat i intensywny korzenny smak z wyraźną nutą kamfory. W 100 gramach produktu znajduje się:
- 229 kcal
- 10,2 g białka
- 2,2 g tłuszczu
- 20,1 g błonnika
- 130 mg wapnia
- 4,6 mg żelaza
- 173 mg magnezu
Zawarte w surowcu monoterpeny wykazują silne działanie przeciwbakteryjne, rozkurczowe i wykrztuśne. Z tego powodu surowiec ten stosowany jest w medycynie europejskiej jako środek żółciopędny i wspomagający trawienie. Zgodnie z zaleceniami Komisji Europejskiej można go stosować w leczeniu niestrawności. To jednak nie wszystko!
Kardamon od wieków stosowany jest w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych jako środek wykrztuśny oraz przy schorzeniach dróg moczowych jako środek moczopędny. Wykazuje on również mocne działanie przeciwgrzybiczne i hamuje enzymy odpowiedzialne za rozwój choroby Alzheimera. Przyprawa ta uważana jest również za... afrodyzjak.
Przeciwskazaniem do stosowania kardamonu jest kamica żółciowa. Zgodnie z medycyną ajurwedyjską nie należy spożywać go także w ciąży.
Łuskane nasiona kardamonu warto dodawać do ulubionych potraw, kawy, herbaty, a nawet alkoholi domowej roboty.
Zobacz również: Napoje regenerujące wątrobę. Pij przed posiłkiem