Chroni przed alzheimerem, działa przeciwgrzybiczo. Wrzuć kilka sztuk do porannej kawy

Kardamon jest jedną z najdroższych i najbardziej cenionych przypraw na świecie. Nic dziwnego, bo znany jest nie tylko z walorów smakowych, ale również pozytywnego wpływu na organizm. Jak go spożywać, by zbawiennie wpłynął na zdrowie?

Kardamon nazywany jest królową przypraw
Kardamon nazywany jest królową przypraw123RF/PICSEL

Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum) to gatunek byliny należący do rodziny imbirowatych. Nazywa się go też kardamonem cejlońskim, długim, indyjskim, jawajskim lub... po prostu kardamonem.

Związki czynne kardamonu zawarte są w olejku eterycznym (Cardamoni aetheroleum), który stanowi około 4 proc. suchej masy surowca. W skład olejku wchodzą:

  • monoterpeny
  • borneol
  • kamfora

Jak kardamon działa na organizm?

Kardamon nazywany jest królem przypraw. Ma łagodny aromat i intensywny korzenny smak z wyraźną nutą kamfory. W 100 gramach produktu znajduje się:

  • 229 kcal
  • 10,2 g białka
  • 2,2 g tłuszczu
  • 20,1 g błonnika
  • 130 mg wapnia
  • 4,6 mg żelaza 
  • 173 mg magnezu

Zawarte w surowcu monoterpeny wykazują silne działanie przeciwbakteryjne, rozkurczowe i wykrztuśne. Z tego powodu surowiec ten stosowany jest w medycynie europejskiej jako środek żółciopędny i wspomagający trawienie. Zgodnie z zaleceniami Komisji Europejskiej można go stosować w leczeniu niestrawności. To jednak nie wszystko!

Kardamon od wieków stosowany jest w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych jako środek wykrztuśny oraz przy schorzeniach dróg moczowych jako środek moczopędny. Wykazuje on również mocne działanie przeciwgrzybiczne i hamuje enzymy odpowiedzialne za rozwój choroby Alzheimera. Przyprawa ta uważana jest również za... afrodyzjak.

Przeciwskazaniem do stosowania kardamonu jest kamica żółciowa. Zgodnie z medycyną ajurwedyjską nie należy spożywać go także w ciąży.

Łuskane nasiona kardamonu warto dodawać do ulubionych potraw, kawy, herbaty, a nawet alkoholi domowej roboty.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas