Napoje regenerujące wątrobę. Pij przed posiłkiem

Zdrowa wątroba to prawdziwy skarb! Ten jeden z najważniejszych organów w organizmie nie tylko oczyszcza krew z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, ale również filtruje antygeny, wirusy, bakterie, grzyby i pasożyty, wzmacniając odporność. By wątroba mogła działać bez zakłóceń, potrzebuje jednak naszej pomocy - właściwej diety, odpowiedniego nawodnienia i cyklicznych detoksów. Oto trzy naturalne napary, które pite regularnie przyspieszą jej regenerację.

Napary regenerujące i oczyszczające wątrobę mają zbawienny wpływ na organizm
Napary regenerujące i oczyszczające wątrobę mają zbawienny wpływ na organizm123RF/PICSEL

Herbatka z szałwii lekarskiej

Szałwia lekarska to gatunek rośliny z rodziny jasnowatych, pochodzący z rejonu Morza Śródziemnego. Szałwia od wieków znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości - nawet jej łacińska nazwa wywodzi się od słowa salvus, które oznacza zdrowie.

Surowcem używanym w ziołolecznictwie są zielono-srebrne, miękkie liście szałwii. Są one bogate w kwasy wielofenolowe, olejki eteryczne, ale także witaminę A, B i C oraz sole mineralne. Szałwia znana jest ze swoich właściwości przeciwpotnych, antybakteryjnych oraz przeciwzapalnych. Można stosować ją w leczeniu anginy, ale także grzybic, zapalenia jamy ustnej oraz dziąseł. Szałwia znana jest ze zbawiennego wpływu na układ pokarmowy:

  • działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie
  • leczy choroby wątroby 
  • obniża poziom cukru we krwi
  • leczy zaburzenia trawienia
  • likwiduje kolki i bóle brzucha. 

Herbatka z szałwii działa pozytywnie na układ pokarmowy, dodatkowo mocno oczyszcza i detoksykuje organizm, spowalniając proces starzenia.

Szałwię najlepiej pić dwa razy w ciągu dnia, rano i wieczorem.

Herbata z ostropestu plamistego

Ostropest zawiera cenne flawonoidy, witaminy C i E, fitosterole i kwas linolowy. Roślina ta wpływa zbawiennie na cały układ pokarmowy:

  • sylimaryna pomaga oczyszczać organizm z toksyn i wzmacnia wątrobę
  • regeneruje komórki wątroby 
  • blokuje i eliminuje szkodliwe toksyny, które przeszkadzają w prawidłowym funkcjonowaniu tego narządu
  • pomaga w leczeniu stłuszczenia, marskości, żółtaczki i zapalenia wątroby. 

Regularne picie herbaty z ostropestu zalecane jest także osobom cierpiącym na cukrzycę typu 2. Napar ten obniża poziom cukru we krwi i “zły” cholesterol. Składniki zawarte w ostropeście oczyszczają nerki i pęcherz z toksyn, usprawniają pracę żołądka, stymulują produkcję żółci i enzymów oraz zapobiegają niestrawności i zgadze.

Herbatkę z ostropestu można dostać w każdej aptece i sklepie zielarskim, ale można przygotować ją także w domu. W tym celu należy zalać dwie łyżeczki zmielonego ziarna ostropestu szklanką przegotowanej wody, odczekać aż napar ostygnie i pić przed posiłkiem, najlepiej przed obiadem i kolacją.

Herbatka z ostropestu wspiera pracę wątroby
Herbatka z ostropestu wspiera pracę wątroby123RF/PICSEL

Herbatka z kopru włoskiego

Koper włoski, inaczej fenkuł to gatunek dwuletniej rośliny, zaliczany do rodziny selerowatych. Koper występuje dziko w krajach śródziemnomorskich, Pakistanie czy Iranie, ale także w Australii, Meksyku i USA. Uprawiany jest natomiast na całym świecie, również w Polsce, głównie przez wzgląd na swoje prozdrowotne właściwości.

Owoce kopru używane są jako środek wykrztuśny i pobudzający błony śluzowe dróg oddechowych, działają także przeciwzapalnie. Koper słynie jednak głównie ze zbawiennego wpływu na układ pokarmowy, a lista jego zalet jest bardzo długa:

  • ma działanie rozkurczające na mięśnie gładkie układu pokarmowego, redukuje skurcze 
  • pomaga w redukcji zwłóknienia wątroby 
  • działa przeciwbólowo
  • ułatwia trawienie i wydzielanie soków żołądkowych, trzustkowych i jelitowych
  • działa żółciopędnie
  • leczy refluks 
  • likwiduje wzdęcia i działa wiatropędnie
  • łagodzi skurcze jelit
  • chroni ściany żołądka. 

Herbatkę z kopru włoskiego znajdziemy w aptece i większości sklepów zielarskich, ale możemy przygotować ją także w domu. W tym celu należy zalać łyżeczkę ziaren kopru jednym litrem zimnej wody i podgrzewać w garnku aż do momentu wrzenia. Następnie domową herbatkę odstawiamy na około 3-5 minut, odcedzamy i pijemy przed posiłkiem.

„Zbliżenia”. Remigiusz Mróz o miłości i mroku, magicznym natchnieniu, astrologii i najnowszej książceINTERIA.PL