Cień im niestraszny. Nieugięte rośliny, które obradzają bez udziału promieni słonecznych

Udana uprawa warzyw w zacienionym ogrodzie
Udana uprawa warzyw w zacienionym ogrodzie123RF/PICSEL
  • Warzywa liściaste o krótkim okresie wegetacji nie lubią zbyt dużej ilości mocnego słońca, które wpływa na szybsze więdnięcie.
  • Zacienione zakątki mogą w niedługim czasie wypełnić się zdrowo rosnącymi roślinami. By osiągnąć taki efekt, postarajmy się często uzupełniać glebę w składniki pokarmowe.
  • Stosowanie odpowiednio dobranych nawozów i zasilaczy to jeden z prostszych sposobów na poprawienie parametrów podłoża znajdującego się w cieniu.

Zacienione stanowiska do uprawy warzyw

Zobacz również:

    Warunki uprawowe bez słońca

    Odpowiednie odchwaszczenie terenu sprzyja zdrowszemu rozwojowi warzyw w ogrodzie
    Odpowiednie odchwaszczenie terenu sprzyja zdrowszemu rozwojowi warzyw w ogrodzie123RF/PICSEL

    Gatunki warzyw rosnące w pełnym cieniu

    Stanowiska średnio zacienione - jakie rośliny wybrać?

    Jakie gatunki roślin preferują cień?
    Jakie gatunki roślin preferują cień?123RF/PICSEL
    • szczaw - warzywo wieloletnie, które na jednym stanowisku rośnie ok. 3-4 lata. Potrzebuje próchniczej, żyznej, ciepłej i lekko wilgotnej gleby;
    • sałatę liściową - wyróżnia się krótkim okresem wegetacji oraz upodobaniem do żyznej, przepuszczalnego i stale wilgotnego podłoża;
    • czosnek niedźwiedzi - sezonowa bylina cebulowa, uprawiana głównie dla jadalnych liści. Roślinę zbiera się w marcu oraz kwietniu, a wyrasta na próchniczych, żyznych i stale lekko wilgotnych glebach;
    • szpinak - krótki okres wegetacji sprzyja uprawie wiosennej oraz jesiennej. Roślina nie potrzebuje słońca, nie pogardzi za to żyzną, lekko wilgotną oraz ciepłą glebą;
    • buraki liściowe - pełne słońce przyczynia się do więdnięcia ich liści, dlatego zdecydowanie preferują zacienione stanowiska. Do pełnego rozwoju potrzebują żyznej i lekko wilgotnej gleby.

    Warzywa do lekkiego cienia

    • bób,
    • czosnek pospolity,
    • pietruszkę naciową,
    • rukolę,
    • koper,
    • lubczyk,
    • roszponkę.
    Jak zrobić roladę ze szpinakiem?Interia KulinariaInteria Kulinaria