Ciesz się świeżym pieczywem przez kilkanaście dni. Włóż do chlebaka ten popularny produkt

Prosty trik przedłuży świeżość pieczywa
Prosty trik przedłuży świeżość pieczywa123RF/PICSEL

Sposoby na świeże pieczywo

Zobacz również:

    Szybkie odświeżenie czerstwego chleba

    Starszy chleb z powodzeniem odświeżymy w piekarniku
    Starszy chleb z powodzeniem odświeżymy w piekarniku123RF/PICSEL
    • Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Na wierzchu układamy sitko, a do środka wkładamy czerstwe pieczywo. Teraz wystarczy odczekać kilka minut, a ponownie nabierze świeżości.
    • Czerstwy chleb lub bułki obficie skrapiamy wodą, a następnie układamy na zimnej patelni. Całość przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały ogień i podgrzewamy przez 2-3 minuty. Pamiętajmy, by w międzyczasie przewrócić pieczywo na drugą stronę.
    • Zaczynamy od zmoczenia kilku kawałków ręcznika papierowego, którym następnie owijamy pojedyncze kromki suchego chleba. Tak przygotowane wkładamy do mikrofalówki, ustawiamy najwyższą moc i podgrzewamy przez 10-15 sekund.
    • Jeśli w chlebaku znajdziemy cały bochenek chleba, który nie jest już pierwszej świeżości, wystarczy, że zawiniemy go szczelnie w folię aluminiową. Teraz wystarczy włożyć go do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (grzanie góra-dół) i podgrzewać przez 10-15 minut.
    Jak odświeżyć czerstwy chleb?Interia KulinariaInteria Kulinaria