Często popełniany błąd w przechowywaniu kawy. Robi się niesmaczna

Katarzyna Adamczak

Opracowanie Katarzyna Adamczak

Kawa to dla wielu poranny rytuał i napój wypijany zamiast deseru. Smakosze czarnego naparu bez trudu wyczują gdy ziarna lub zmielony proszek wietrzeją i robią się niesmaczne. Okazuje się, że przyczyną takiego stanu rzeczy może być nieprawidłowy sposób przechowywania kawy.

Jak przechowywać kawę?
Jak przechowywać kawę?123RF/PICSEL

Przechowujesz kawę w słoiku. To może wpływać na jej smak

Bardzo częstą metodą przechowywania kawy jest jej przesypywanie do słoika. W szczelnie zamkniętym naczyniu zmielona lub ziarnista kawa ma dłużej zachować swój aromat. Szkopuł w tym, jakiego rodzaju słoika użyjemy do przechowywania ziaren. Słońce i wysoka temperatura mają bowiem destrukcyjny wpływ na kawę. Gdy temperatura związków chemicznych zwiększa się, zachodzą reakcje, które nieodwracalnie zmieniają smak kawy. Pojawia się zatem pytanie: jak przechowywać kawę?

Nie musimy rezygnować z przechowywania kawy w słoiku, możemy to zrobić na dwa sposoby. Wystarczy włożyć szklany pojemnik do szafki, gdzie promienie słoneczne nie będą miały dostępu do ziaren. Drugim sposobem jest przesypanie ziaren do szklanego pojemnika wykonanego z ciemnego szkła. Warto też pamiętać, że kawę najlepiej przechowywać w chłodnym, ale suchym miejscu.

Szkalny pojemnik do przechowywania kawy powinien być wykonany z ciemnego szkła
Szkalny pojemnik do przechowywania kawy powinien być wykonany z ciemnego szkła123RF/PICSEL

Jak przechowywać kawę? Lodówka to nie zawsze najlepszy pomysł

Osoby, które zdają sobie sprawę, że kawę należy chronić przed wysokimi temperaturami, często uznają, że najlepszym dla niej miejscem będzie lodówka. Jednak nie zawsze jest to słuszne założenie. Należy pamiętać, że kawa ma zdolność pochłaniania zapachów, dlatego często polecana jest jako domowy odświeżacz powietrza. Jednak ta właściwość ma też drugą stronę medalu - kawa umieszczona w lodówce w nieszczelnym pojemniku będzie wchłaniać zapachy, co wpłynie na jej smak i aromat.

Kawy nie musimy trzymać w lodówce, ale jeśli chcemy to robić, powinniśmy zadbać o wyjątkowo szczelny pojemnik, inaczej ryzykujemy, że ziarna wchłonął zapach. Powiedzieliśmy dużo o błędach, czas zatem zadać pytanie jak prawidłowo przechowywać kawę?

Ceramiczny pojemnik na kawę to dobry wybór
Ceramiczny pojemnik na kawę to dobry wybór123RF/PICSEL

Jak przechowywać kawę?

Jeśli chcemy prawidłowo przechowywać kawę, powinniśmy położyć ją w miejscu:

  • suchym,

  • zaciemnionym,

  • o temperaturze pokojowej.

  • Pojemnik, w którym przechowujemy kawę, nie może być przeźroczysty i musi być bardzo szczelny. Najlepiej sprawdzają się te wykonane z ciemnego szkła lub ceramiczne. Można też pozostawić kawę w jej oryginalnym opakowaniu, które zaprojektowano tak, by chronić ziarna przed słońcem i zmianami temperatury. Jednak w takiej sytuacji trzeba pamiętać, o klipsie lub innym sposobie na szczelne zamknięcie opakowania - inaczej kawa zwietrzeje. 

    Sekrety kawy: Z wizytą w palarniInteria.tv
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas