Cztery niezawodne kuracje na afty

W buzi pojawiły się bolesne białe krostki? Sprawdź, w jaki sposób można szybko pozbyć się takich zmian.

Dzięki dobrym bakteriom (np. z jogurtów) błona śluzowa jest bardziej odporna na afty
Dzięki dobrym bakteriom (np. z jogurtów) błona śluzowa jest bardziej odporna na afty123RF/PICSEL

Afty mają postać kilkumilimetrowych pęcherzyków otoczonych czerwoną obwódką. Występują na dziąsłach, języku i wewnętrznej stronie policzków. Zazwyczaj pojawiają się w czasie infekcji oraz ogólnego osłabienia i spadku odporności. Oto, co pomoże je zwalczyć.

1. Probiotyki. Afty często są skutkiem zachwiania równowagi mikroflory bakteryjnej po kuracji antybiotykiem... Aby więc szybciej się ich pozbyć, należy jeść dużo jogurtów naturalnych, kefirów lub kiszonych warzyw, gdyż produkty te zawierają tzw. dobre bakterie.

2. Właściwa higiena jamy ustnej - przy skłonności do aft trzeba regularnie, co najmniej 2 razy dziennie szczotkować zęby. Po zabiegu należy wypłukać jamę ustną specjalnym płynem.

3. Płukanki odkażające. W pokonaniu aft pomocne są też płukanki dezynfekujące, np. napar z szałwii lub woda z solą (pół łyżeczki soli na szklankę wody). 4 Preparaty z apteki. Jamę ustną warto też przecierać płynami odkażającymi (dostępne są bez recepty).

Dieta, która złagodzi dolegliwości

Afty często bywają wynikiem niedoborów niektórych witamin i składników mineralnych (a zwłaszcza żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy B12). Dlatego aby im zapobiegać, należy zadbać o odżywczą dietę i jadać dużo warzyw (świeżych i gotowanych, jak fasola), owoców (także suszonych, np. żurawiny), ryb.

Kiszone rzodkiewki - jak je zrobićInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas