Czy miód może się zepsuć? Lepiej zwróć na to uwagę
Oprac.: Karolina Iwaniuk
Często można spotkać się z opinią, że miód nie może się zepsuć i po wielu latach jest zdatny do spożycia. Jest w tym wiele prawdy, ale są aspekty, na które warto zwrócić uwagę spożywając miód po terminie ważności na jego opakowaniu.
Czy miód ulega zepsuciu? Istnieje jeden warunek
Miód, jeden z najstarszych produktów spożywczych, wytwarzanych przez pszczoły i pozyskiwany przez człowieka. Pszczoły gromadzą miód w plastrach w ulach, gdzie substancja ta ulega dojrzewaniu.
W odpowiednim momencie jest zbierany przez pszczelarzy. To płynne złoto jest spożywane chętnie w różny sposób, dodawane do dań i napojów, niosąc ze sobą zbawienne korzyści dla naszego organizmu.
Miód bogaty jest w:
- wapń
- żelazo
- magnez
- fosfor
- potas
- mangan
Zawiera także białka i witaminy takie jak witaminę A, B2 i PP. To niewątpliwie zalety miodu, które wpływają na to, że ma on tak wielu miłośników na całym świecie.
Miód zawsze warto mieć w domu także z jeszcze jednego powodu - nie ulega on psuciu. Dzieje się tak jednak wtedy, kiedy spełnimy odpowiednie warunki.
Aby miód mógł przetrwać wiele lat, musi być szczelnie zamknięty w słoiku tak... by nie dostała się do niego woda. To wtedy dochodzi do fermentacji miodu. W innym przypadku faktycznie miód można spożywać po długim upływie czasu.
Czytaj również: Miód w domowej apteczce. Naturalny antybiotyk
Jak przechowywać miód?
Miód jednak najlepiej spożyć w odpowiednim, wyznaczonym na opakowaniu terminie ze względu na jego właściwości - im dłużej miód stoi i krystalizuje, tym bardziej traci swoje drogocenne właściwości.
Jeżeli jednak chcemy, by miód długo cieszył nas swoimi witaminami i minerałami, warto odpowiednio go przechowywać.
Wybieramy miejsce suche i ciemne, niewystawione na ekspozycję promieni słonecznych. Doskonała będzie do tego kuchenna szafka, umiejscowiona z dala od miejsca ciepła (okno, płyta grzewcza, kaloryfer).
Wtedy zdecydowanie dłużej będziemy mogli korzystać z miodu w naszym domu.