Czy rabarbar trzeba obierać? W jednym przypadku niepotrzebnie dokładasz sobie pracy
Szczyt sezonu na rabarbar przypada na maj oraz czerwiec. Właśnie teraz smakuje najlepiej, urozmaicając nasze desery, sałatki, chłodniki, lemoniady i kompoty. Nic dziwnego, że wiele osób zastanawia się nad tym, czy rabarbar trzeba obierać. A czy wiesz, po czym poznać najsłodsze egzemplarze? Najważniejsze informacje ujęliśmy w krótkim poradniku.
Spis treści:
Rabarbar — owoc czy warzywo?
Niejednej osobie kojarzy się z widokiem babcinego ogrodu. Niewiele trzeba, aby cieszyć smakiem rabarbaru z własnej działki. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem ze słodkimi nutami i chrupiącą strukturą. A jak wygląda sprawa jego przynależności? Rabarbar jest owocem czy warzywem?
Okazuje się, że sprawa nie jest całkowicie jednoznaczna. W większości krajów świata zaliczany jest do grona warzyw. Wyjątkiem jest USA. W 1947 roku nowojorski sąd oficjalnie zadecydował, że skoro rabarbar jest przetwarzany jak owoc, za taki powinien być uznawany w świetle formalnych regulacji i prawa podatkowego. W Stanach Zjednoczonych funkcjonuje więc jako owoc.
Jak rozpoznać dobry rabarbar? Zwróć uwagę na kolor
W maju i czerwcu rabarbar jest najbardziej dorodny i najsmaczniejszy. Jego kwaśny smak sprawia, że jest chętnie używany do słodkich deserów, aby nieco przełamać ich charakter, a także zapewnić przyjemne odświeżenie kubkom smakowym. Zaleca się jadać łodygi (a dokładniej rzecz ujmując — ogonki liściowe), które liczą od trzech do pięciu tygodni. Zwróć uwagę na jeszcze jeden detal. Im rabarbar bardziej czerwony, tym słodszy.
Czy rabarbar trzeba obierać?
Oto zagwozdka, z którą borykają się zwłaszcza początkujący kucharze, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni lub wcześniej nie mieli do czynienia z samodzielnym przygotowaniem warzywa. Mamy dobrą wiadomość — nie ma z nim wiele roboty. Łodyg młodego rabarbaru nie trzeba obierać. Jeśli jednak masz od czynienia z nieco starszym egzemplarzem, konieczne może być ściągnięcie włóknistej skórki.
Instrukcja obsługi rabarbaru jest krótka i prosta.
- Przed manewrami kulinarnymi zawsze należy oderwać liście i opłukać łodygi pod bieżącą wodą.
- Odetnij zdrewniałe, suche końcówki.
- Chcąc obrać rabarbar, małym nożykiem chwyć włókna w dolnej części łodygi i przeciągnij w górę.
Porada kulinarna: Jeśli zamierzasz przygotować kompot z rabarbaru, nie obieraj go ze skórki. Dzięki niej napój będzie miał intensywniejszy smak i piękny różowy kolor.
Mrożenie rabarbaru
Tęsknisz za jego walorami prawie przez cały rok, w związku z tym zastanawiasz się, czy rabarbar można mrozić? Na szczęście odpowiedź na to pytanie jest pozytywna. Włożenie sezonowego warzywa do zamrażarki pozwoli zachować smaki wiosny i lata na dłużej. Jak to zrobić poprawnie?
- Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia rabarbaru na ręczniku papierowym.
- Przed mrożeniem rabarbaru pokrój go na mniejsze kawałki i ułóż na desce kuchennej w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą.
- Włóż do chłodziarki na desce lub tacce. Po kilku godzinach, gdy warzywo będzie twarde, przełóż do woreczków strunowych albo pojemników na żywność przeznaczonych do mrożenia. W takiej formie rabarbar przetrwa kilka miesięcy.