Czy rabarbar trzeba obierać? W jednym przypadku niepotrzebnie dokładasz sobie pracy

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak postępować z rabarbarem w kuchni?
Jak postępować z rabarbarem w kuchni?123RF/PICSEL

Rabarbar — owoc czy warzywo?

„Ewa gotuje”: Tarta z rabarbaremPolsatPolsat

Jak rozpoznać dobry rabarbar? Zwróć uwagę na kolor

Rabarbar zachwyca ilością cennych składników odżywczych i nietuzinkowym smakiem
Rabarbar zachwyca ilością cennych składników odżywczych i nietuzinkowym smakiem123RF/PICSEL

Czy rabarbar trzeba obierać?

  • Przed manewrami kulinarnymi zawsze należy oderwać liście i opłukać łodygi pod bieżącą wodą.
  • Odetnij zdrewniałe, suche końcówki.
  • Chcąc obrać rabarbar, małym nożykiem chwyć włókna w dolnej części łodygi i przeciągnij w górę.

Mrożenie rabarbaru

Rabarbar — korzystaj z jego właściwości nie tylko wiosną i latem
Rabarbar — korzystaj z jego właściwości nie tylko wiosną i latem123RF/PICSEL
  • Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia rabarbaru na ręczniku papierowym.
  • Przed mrożeniem rabarbaru pokrój go na mniejsze kawałki i ułóż na desce kuchennej w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą.
  • Włóż do chłodziarki na desce lub tacce. Po kilku godzinach, gdy warzywo będzie twarde, przełóż do woreczków strunowych albo pojemników na żywność przeznaczonych do mrożenia. W takiej formie rabarbar przetrwa kilka miesięcy.