Czym jest czerwona plamka w jajku?
Zapewne wiele osób rozbijając jajko, zauważyło w nim czerwoną plamkę. Wbrew pozorom nie jest to coś złego i nie ma związku ze świeżością jajka. Chociaż niektórzy decydują się takie jajko wyrzucić, to nie ma takiej konieczności.
Jajka są często nieodłącznym elementem naszej diety. Są źródłem białka, luteiny, lecytyny oraz witamin i minerałów. Teraz w okresie świątecznym pojawią się niemal w każdej lodówce, ponieważ stanowią ważny składnik wielu ciast.
Ostatnio pisaliśmy, czy należy usuwać białe skrętki w jajku. Dziś natomiast przyjrzyjmy się czerwonej plamce, która tak jak białe skrętki często jest brana jako znak, że jajko jest do wyrzucenia.
Wbrew pozorom czerwona plamka w jajku nie oznacza, że jest ono popsute. Wiele osób ją zupełnie ignoruje, inni próbują ją wyłowić, a jeszcze inni od razu wyrzucają jajko do kosza.
Ta czerwona plamka to nic innego jak skrzep krwi, który powstał w wyniku pęknięcia naczynia krwionośnego. Jego obecność nie sprawia, że jajko nie nadaje się do spożycia. Ponadto czerwona plamka w jajku nie wpływa na jego smak.
Czytaj więcej:
Białe skrętki w jajkach. Trzeba je usuwać?
Jak długo można przechowywać jajka?
Zobacz także: