Czym jest czerwona plamka w jajku?

Zapewne wiele osób rozbijając jajko, zauważyło w nim czerwoną plamkę. Wbrew pozorom nie jest to coś złego i nie ma związku ze świeżością jajka. Chociaż niektórzy decydują się takie jajko wyrzucić, to nie ma takiej konieczności.

Wbrew pozorom czerwona plamka w jajku nie oznacza, że jest ono popsute
Wbrew pozorom czerwona plamka w jajku nie oznacza, że jest ono popsute123RF/PICSEL

Jajka są często nieodłącznym elementem naszej diety. Są źródłem białka, luteiny, lecytyny oraz witamin i minerałów. Teraz w okresie świątecznym pojawią się niemal w każdej lodówce, ponieważ stanowią ważny składnik wielu ciast. 

Ostatnio pisaliśmy, czy należy usuwać białe skrętki w jajku. Dziś natomiast przyjrzyjmy się czerwonej plamce, która tak jak białe skrętki często jest brana jako znak, że jajko jest do wyrzucenia.

Jajka są źródłem białka, luteiny, lecytyny oraz witamin i minerałów
Jajka są źródłem białka, luteiny, lecytyny oraz witamin i minerałów123RF/PICSEL

Wbrew pozorom czerwona plamka w jajku nie oznacza, że jest ono popsute. Wiele osób ją zupełnie ignoruje, inni próbują ją wyłowić, a jeszcze inni od razu wyrzucają jajko do kosza. 

Ta czerwona plamka to nic innego jak skrzep krwi, który powstał w wyniku pęknięcia naczynia krwionośnego. Jego obecność nie sprawia, że jajko nie nadaje się do spożycia. Ponadto czerwona plamka w jajku nie wpływa na jego smak.

"Zdrowie na widelcu": Jak rozpoznać, czy ryba jest świeża?Polsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas