Danie biedoty wraca na stoły. Wspiera wątrobę, chroni przed anemią

Jakie właściwości ma kaszanka? (FOT. Robert Sobocinski/East News)
Jakie właściwości ma kaszanka? (FOT. Robert Sobocinski/East News)East News

Jak się robi kaszankę?

Czy kaszanka jest zdrowa? Przysmak do walki z anemią

  • Ma istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, chroniącego przed infekcjami.
  • Bierze udział w transporcie tlenu do wszystkich organów i mięśni.
  • Nie pozostaje bez znaczenia dla układu nerwowego, wspierając funkcje intelektualne — w tym zdolność koncentracji i zapamiętywania.
  • Stanowi wsparcie dla wątroby, usprawniając usuwanie toksyn.
  • Choć nie mówi się o roli żelaza w tym kontekście zbyt często, jest składnikiem, który hamuje przedwczesne starzenie się skóry.
Kaszanka zapiekana z jabłkiem (FOT.Marcin Szymanski/East News)
Kaszanka zapiekana z jabłkiem (FOT.Marcin Szymanski/East News) East News

Właściwości kaszy nie można pominąć

Zobacz również:

    Czy kaszanka jest kaloryczna?

    Kaszanka — przeciwwskazania

    • Potrawy unikać należy przy podwyższonym poziomie cholesterolu. Hipercholesterolemia, czyli przewlekłe zaburzenie gospodarki lipidowej, również jest sytuacją, w której kaszanka może zaszkodzić.
    • Z degustacji powinny zrezygnować osoby zmagające się z nadciśnieniem i chorobami serca.
    • Kaszanki nie należy jeść przy zdiagnozowanej dnie moczanowej. Danie zawiera dużą ilość puryn, które doprowadzają do nadmiernego gromadzenia się kwasu moczowego w stawach. Z czasem może dojść do rozwinięcia stanów zapalnych, artretyzmu i podagry.