Do czego wykorzystać wodę po gotowaniu warzyw, ryżu i makaronu

Podczas gotowania z produktów uwalniane są cenne substancje: witaminy, minerały, skrobia. Dlatego szkoda wylewać wodę po gotowaniu.

Woda po gotowaniu ziemniaków świetnie zastąpi tonik do twarzy, jeśli nie dodałaś do niej soli
Woda po gotowaniu ziemniaków świetnie zastąpi tonik do twarzy, jeśli nie dodałaś do niej soli123RF/PICSEL

Możesz użyć jej do gotowania, jako kosmetyku czy nawet lekarstwa! Jeśli wywar ma być bez soli, piszemy o tym w przepisie.

Nasza rada: To może być dobra okazja, by ograniczyć sól. 2-3 razy ugotuj ziemniaki, warzywa, makaron czy ryż bez soli, a przywykniesz do nowego smaku.

Woda po ziemniakach:

- do odkamienienia czajnika - zagotuj ją w czajniku, wylej, wypłucz czajnik (skrobia zadziała jak detergent);

- do czyszczenia srebra - zalej sztućce lub biżuterię gorącym wywarem. Po ok. 30 minutach wyjmij srebro, wypłucz w czystej ciepłej wodzie i wytrzyj;

- dla zdrowia (bez soli) - pita przez 2-3 tygodnie (3 szklanki dziennie) rozpuszcza kamienie nerkowe;

- do włosów (bez soli) - doda im blasku i nieco je przyciemni (po umyciu polej nią włosy, zostaw na 10 min i wypłucz);

- do kąpieli - wlej odcedzoną wodę z ziemniaków do kąpieli. Odżywi i zregeneruje skórę, bo zawiera dużo witamin. Stosuj raz na tydzień;

- do twarzy (bez soli) - używaj jak toniku - ma działanie przeciwzapalne, łagodzi podrażnienia i spłyca zmarszczki.

Woda po jarzynach:

- baza do zup i sosów (bez soli) - wzbogaca danie o witaminy i minerały oraz naturalnie je zagęszcza (np. woda po fasoli).

Woda po makaronie:

- do "sklejania" składników - dzięki wysokiej zawartości skrobi idealnie łączy składniki np. pesto, past kanapkowych, ciasta na pizzę (i nadaje mu puszystość);

- do namaczania roślin strączkowych - są smaczniejsze i lekkostrawne;

- do czyszczenia nalotu po kawie i herbacie - skrobia działa jak naturalny detergent. Umyj w niej kubki i czajniczki do zaparzania - osad łatwo zejdzie;

- do usunięcia osadu z mydła - mocz ściereczkę w wodzie po makaronie i czyść umywalkę, wannę, kabinę prysznicową;

- jako odżywka do włosów (bez soli) - odżywi suche i zniszczone włosy. Do litra wody dodaj pół łyżeczki oleju, nanieś na włosy i po 10 min. spłucz.

Woda po ryżu:

- do włosów (bez soli) - doda objętości fryzurze (po myciu polej włosy wodą ryżową, poczekaj 10 min i spłucz);

- do twarzy (bez soli) - oczyszcza cerę z niedoskonałości i nadaje jej promienny wygląd. Stosuj jak tonik.

Woda, w której gotowałaś makaron, może zastąpić odżywkę do włosów
Woda, w której gotowałaś makaron, może zastąpić odżywkę do włosów123RF/PICSEL

Woda po cieciorce:

- zastąpi jajka (bez soli) - aquafaba (tak się nazywa) dobrze się ubija, można dodawać ją do musów, lodów, bez, robić na jej bazie majonez. 1 łyżka zastąpi 1 żółtko, a 2 łyżki to zamiennik 1 białka. Podobnie, choć mniej skutecznie, działa woda po gotowaniu czerwonej fasolki.

Odżywka dla roślin

Woda po gotowaniu selera, ziemniaków, a także makaronu i ryżu (bez soli) jest doskonała do podlewania roślin doniczkowych. Zawarte w niej cenne witaminy i minerały sprzyjają fotosyntezie i przyspieszają wzrost korzeni. Działa jak naturalny nawóz, który odżywia i nawadnia roślinę. Ważne: woda powinna być wystudzona do temp. pokojowej. Podlewaj nią kwiaty regularnie raz na tydzień.

100 rad
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas