Do czego wykorzystać wodę po gotowaniu warzyw, ryżu i makaronu

Podczas gotowania z produktów uwalniane są cenne substancje: witaminy, minerały, skrobia. Dlatego szkoda wylewać wodę po gotowaniu.

Możesz użyć jej do gotowania, jako kosmetyku czy nawet lekarstwa! Jeśli wywar ma być bez soli, piszemy o tym w przepisie.

Reklama

Nasza rada: To może być dobra okazja, by ograniczyć sól. 2-3 razy ugotuj ziemniaki, warzywa, makaron czy ryż bez soli, a przywykniesz do nowego smaku.

Woda po ziemniakach:

- do odkamienienia czajnika - zagotuj ją w czajniku, wylej, wypłucz czajnik (skrobia zadziała jak detergent);

- do czyszczenia srebra - zalej sztućce lub biżuterię gorącym wywarem. Po ok. 30 minutach wyjmij srebro, wypłucz w czystej ciepłej wodzie i wytrzyj;

- dla zdrowia (bez soli) - pita przez 2-3 tygodnie (3 szklanki dziennie) rozpuszcza kamienie nerkowe;

- do włosów (bez soli) - doda im blasku i nieco je przyciemni (po umyciu polej nią włosy, zostaw na 10 min i wypłucz);

- do kąpieli - wlej odcedzoną wodę z ziemniaków do kąpieli. Odżywi i zregeneruje skórę, bo zawiera dużo witamin. Stosuj raz na tydzień;

- do twarzy (bez soli) - używaj jak toniku - ma działanie przeciwzapalne, łagodzi podrażnienia i spłyca zmarszczki.

Woda po jarzynach:

- baza do zup i sosów (bez soli) - wzbogaca danie o witaminy i minerały oraz naturalnie je zagęszcza (np. woda po fasoli).

Woda po makaronie:

- do "sklejania" składników - dzięki wysokiej zawartości skrobi idealnie łączy składniki np. pesto, past kanapkowych, ciasta na pizzę (i nadaje mu puszystość);

- do namaczania roślin strączkowych - są smaczniejsze i lekkostrawne;

- do czyszczenia nalotu po kawie i herbacie - skrobia działa jak naturalny detergent. Umyj w niej kubki i czajniczki do zaparzania - osad łatwo zejdzie;

- do usunięcia osadu z mydła - mocz ściereczkę w wodzie po makaronie i czyść umywalkę, wannę, kabinę prysznicową;

- jako odżywka do włosów (bez soli) - odżywi suche i zniszczone włosy. Do litra wody dodaj pół łyżeczki oleju, nanieś na włosy i po 10 min. spłucz.

Woda po ryżu:

- do włosów (bez soli) - doda objętości fryzurze (po myciu polej włosy wodą ryżową, poczekaj 10 min i spłucz);

- do twarzy (bez soli) - oczyszcza cerę z niedoskonałości i nadaje jej promienny wygląd. Stosuj jak tonik.

Woda po cieciorce:

- zastąpi jajka (bez soli) - aquafaba (tak się nazywa) dobrze się ubija, można dodawać ją do musów, lodów, bez, robić na jej bazie majonez. 1 łyżka zastąpi 1 żółtko, a 2 łyżki to zamiennik 1 białka. Podobnie, choć mniej skutecznie, działa woda po gotowaniu czerwonej fasolki.

Odżywka dla roślin

Woda po gotowaniu selera, ziemniaków, a także makaronu i ryżu (bez soli) jest doskonała do podlewania roślin doniczkowych. Zawarte w niej cenne witaminy i minerały sprzyjają fotosyntezie i przyspieszają wzrost korzeni. Działa jak naturalny nawóz, który odżywia i nawadnia roślinę. Ważne: woda powinna być wystudzona do temp. pokojowej. Podlewaj nią kwiaty regularnie raz na tydzień.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje