Do czego wykorzystać wodę po gotowaniu warzyw, ryżu i makaronu
Podczas gotowania z produktów uwalniane są cenne substancje: witaminy, minerały, skrobia. Dlatego szkoda wylewać wodę po gotowaniu.
Możesz użyć jej do gotowania, jako kosmetyku czy nawet lekarstwa! Jeśli wywar ma być bez soli, piszemy o tym w przepisie.
Nasza rada: To może być dobra okazja, by ograniczyć sól. 2-3 razy ugotuj ziemniaki, warzywa, makaron czy ryż bez soli, a przywykniesz do nowego smaku.
Woda po ziemniakach:
- do odkamienienia czajnika - zagotuj ją w czajniku, wylej, wypłucz czajnik (skrobia zadziała jak detergent);
- do czyszczenia srebra - zalej sztućce lub biżuterię gorącym wywarem. Po ok. 30 minutach wyjmij srebro, wypłucz w czystej ciepłej wodzie i wytrzyj;
- dla zdrowia (bez soli) - pita przez 2-3 tygodnie (3 szklanki dziennie) rozpuszcza kamienie nerkowe;
- do włosów (bez soli) - doda im blasku i nieco je przyciemni (po umyciu polej nią włosy, zostaw na 10 min i wypłucz);
- do kąpieli - wlej odcedzoną wodę z ziemniaków do kąpieli. Odżywi i zregeneruje skórę, bo zawiera dużo witamin. Stosuj raz na tydzień;
- do twarzy (bez soli) - używaj jak toniku - ma działanie przeciwzapalne, łagodzi podrażnienia i spłyca zmarszczki.
Woda po jarzynach:
- baza do zup i sosów (bez soli) - wzbogaca danie o witaminy i minerały oraz naturalnie je zagęszcza (np. woda po fasoli).
Woda po makaronie:
- do "sklejania" składników - dzięki wysokiej zawartości skrobi idealnie łączy składniki np. pesto, past kanapkowych, ciasta na pizzę (i nadaje mu puszystość);
- do namaczania roślin strączkowych - są smaczniejsze i lekkostrawne;
- do czyszczenia nalotu po kawie i herbacie - skrobia działa jak naturalny detergent. Umyj w niej kubki i czajniczki do zaparzania - osad łatwo zejdzie;
- do usunięcia osadu z mydła - mocz ściereczkę w wodzie po makaronie i czyść umywalkę, wannę, kabinę prysznicową;
- jako odżywka do włosów (bez soli) - odżywi suche i zniszczone włosy. Do litra wody dodaj pół łyżeczki oleju, nanieś na włosy i po 10 min. spłucz.
Woda po ryżu:
- do włosów (bez soli) - doda objętości fryzurze (po myciu polej włosy wodą ryżową, poczekaj 10 min i spłucz);
- do twarzy (bez soli) - oczyszcza cerę z niedoskonałości i nadaje jej promienny wygląd. Stosuj jak tonik.
Woda po cieciorce:
- zastąpi jajka (bez soli) - aquafaba (tak się nazywa) dobrze się ubija, można dodawać ją do musów, lodów, bez, robić na jej bazie majonez. 1 łyżka zastąpi 1 żółtko, a 2 łyżki to zamiennik 1 białka. Podobnie, choć mniej skutecznie, działa woda po gotowaniu czerwonej fasolki.
Odżywka dla roślin
Woda po gotowaniu selera, ziemniaków, a także makaronu i ryżu (bez soli) jest doskonała do podlewania roślin doniczkowych. Zawarte w niej cenne witaminy i minerały sprzyjają fotosyntezie i przyspieszają wzrost korzeni. Działa jak naturalny nawóz, który odżywia i nawadnia roślinę. Ważne: woda powinna być wystudzona do temp. pokojowej. Podlewaj nią kwiaty regularnie raz na tydzień.