Dodaj te składniki do wody na ziemniaki. Ten sposób cię zachwyci
Ziemniaki dość często królują na naszych stołach. Świetnie pasują do wielu dań, a do tego są smaczne i pożywne. Zazwyczaj są gotowane w osolonej wodzie, ale okazuje się, że oprócz soli można wykorzystać jeszcze coś innego. Dzięki tej metodzie będą smakować jeszcze lepiej.
Czy ziemniaki są tuczące?
Mimo że dość chętnie sięgamy po ziemniaki, to swego czasu były one owiane złą sławą. Głównie przez przeświadczenie, że są tuczące i negatywnie wpływają na sylwetkę. Tak naprawdę to ziemniaki są niskokaloryczne. W 100 gramach jest mniej więcej 70 kalorii.
Poza tym warto podkreślić, że ziemniaki zawierają mnóstwo witamin i składników odżywczych, a także odznaczają się sporą ilością błonnika.
W ziemniakach można znaleźć m.in. siarkę, wapń, potas, żelazo, magnez, fluor, mangan i jod, a także takie witaminy jak A, B1, B2, B6, D, E, H, K oraz PP.
Gotowanie ziemniaków. Co warto dodać do wody?
Ziemniaki zazwyczaj gotuje się w osolonej wodzie. Warto jednak nieco zmodyfikować ten sposób, by cieszyć się jeszcze lepszym smakiem. Do wody na ziemniaki można dodać m.in. sok z cytryny. Za sprawą tego dodatku nabiorą świeżego smaku, a do tego nie będą się rozpadać i ciemnieć.
Poza tym warto również dodać ulubione przyprawy oraz warzywa. Wiele osób poleca pieprz, kozieradkę, kminek, liść laurowy, a także ziele angielskie.
Świetnie się również sprawdzi papryka, marchew i pietruszka. W ten sposób ziemniaki będą się gotować w bulionie i staną jeszcze bardziej aromatyczne. Dzięki tej metodzie będą jeszcze lepsze, a potrawa, z którą będziemy je serwować, nabierze wyrazistszego smaku.
***
Zobacz także: