Dojrzałe, ale świeże i jędrne banany nawet przez 12 dni. Zastosuj prosty trik
Czy brązowe plamy pojawiające się na skórce banana oznaczają, że taki owoc nie nadaje się do zjedzenia? Dlaczego banany z czasem brązowieją i czy w ogóle można przedłużyć ich świeżość? A jeśli tak, to w jaki sposób?
Co oznaczają brązowe plamy na bananie?
Brązowe plamy na żółtej skórce banana na pierwszy rzut oka mogą wskazywać, że owoc jest popsuty i nie nadaje się do zjedzenia. Nic bardziej mylnego. Brązowe plamy są wynikiem dojrzewania owocu i jest całkowicie naturalny proces.
Banany zrywane z drzew są zazwyczaj zielonkawe, a to za sprawą chlorofilu znajdującego się w skórce, która jest wówczas twarda. Z upływem czasu skórka zmienia kolor na żółty i staje się zdecydowanie bardziej miękka. Wpływ na taki stan rzeczy ma z kolei karoten.
Czas i temperatura wpływają na pojawianie się na żółtej skórce banana brązowych plam, co świadczy, że owoc jest bardzo dojrzały i z powodzeniem możemy go zjeść. Taki banan jest zdecydowanie słodszy i ma większy indeks glikemiczny, a więc jest bardziej kaloryczny.
Rzecz jasna, warto wówczas zwrócić uwagę na sam miąższ. Jeśli zmienił on barwę na ciemną, jest papkowaty i mętny, to prawdopodobnie banan jest już popsuty i nie powinniśmy go spożywać.
Czytaj także: Jak powinno się przechowywać banany w domu?
Co zrobić, by dojrzały banan nadal był twardy?
Szybkie dojrzewanie banana i pokrywanie się jego skórki ciemnymi plamami to proces, którego nie da się uniknąć. Istnieje jednak sposób, by dojrzały banan posiadał nadal twardy, jędrny i przyjemny w jedzeniu miąższ. Jak to zrobić?
Wystarczy, że łodygę banana będziemy trzymać w szklance z niewielką ilością wody. Dzięki takiej metodzie banany będą dojrzałe i jędrne przez ok. 12 dni. Warto zanurzyć końcówkę banana w wodzie, zwłaszcza gdy mamy do czynienia z niedojrzałym owocem, który posiada jeszcze zieloną skórkę.
Druga, równie skuteczna metoda na wydłużenie świeżości bananom, polega na owinięciu ich końcówek folią aluminiową. Dzięki temu banany będą wolniej dojrzewać i dłużej pozostaną świeże.