Dressing jodowy w uprawie papryki. Jak przygotować i stosować domową odżywkę?

Papryka to warzywo, które wyróżnia się nie tylko licznymi właściwościami, ciekawym kształtem i smakiem, ale także wyjątkowo wysokimi wymaganiami uprawowymi. Niezbędne staje się zapewnienie jej dużej wilgotności powietrza oraz podłoża, a także wykonywanie licznych zabiegów pielęgnacyjnych. Jednym z nich jest regularne nawożenie. Ogrodnicy doradzają wypróbowanie zasilaczy przygotowanych na bazie jodu. Sprawdź, jak wykorzystać ten składnik do wpłynięcia na bujne plony.

W jaki sposób wykorzystać jod w uprawie papryki?
W jaki sposób wykorzystać jod w uprawie papryki?123RF/PICSEL

  • Jod, jako preparat farmaceutyczny, może być stosowany w ogrodnictwie bez dodatków lub w połączeniu z innymi składnikami, które zwiększają jego skuteczność.
  • Podczas używania jodu należy bezwzględnie chronić oczy oraz ręce za pomocą specjalnych okularów i rękawic.
  • Oprysk z jodu stosujemy wyłącznie w dni pochmurne. Promienie słoneczne padające na preparat mogłyby wywołać niechciane poparzenia liści oraz łodyg papryki.

Metody nawożenia papryki jodem

Roztwór jodu używany jest do dokładnej dezynfekcji materiału siewnego jeszcze przed wysianiem w miejsce docelowe. Do tego celu używamy mieszanki przygotowanej z 1 litra wody oraz 1 kropli jodyny. Nasiona papryki zalewamy preparatem, pozostawiamy na o. 7 godzin, a następnie dokładnie opłukujemy i osuszamy. Opatrunek jodowy do papryki stosujemy na dwa główne sposoby - jako preparat dolistny lub dokorzeniowy.

Pierwsza metoda polega na opryskiwaniu łodyg i liści papryki za pomocą specjalnego pistoletu natryskowego lub butelki z atomizerem. Służy nie tylko do nawożenia rośliny, ale także chroni ją przed szkodnikami oraz zachorowaniem. Alternatywnie aplikujemy preparat wprost do korzeni. Ogrodnicy zwracają uwagę na to, by metody tej nie stosować częściej niż dwa razy w miesiącu. Jeśli papryka rośnie zdrowo i nie wykazuje wyraźnych oznak niedoboru jodu, możemy ograniczyć podlewanie jodem do jednego razu w miesiącu.

Domowa odżywka na bazie jodyny i drożdży

Drożdże podbijają właściwości jodu
Drożdże podbijają właściwości jodu123RF/PICSEL

Drożdże to jeden z popularniejszych składników dodawanych do preparatów jodowych używanych w uprawie papryki. Wykazują silne działanie stymulujące, przyspieszają wzrost, a także mają bezpośredni wpływ na obfite owocowanie. Do przygotowania nawozu potrzebujemy jedynie:

  • 1 l mleka
  • 100 g świeżych drożdży
  • jodyna
  • 9 l przefiltrowanej wody

Przygotowanie:

  • Do wiadra lub innego dużego pojemnika napełnionego lekko ciepłym mlekiem dodajemy 100 gramów pokruszonych świeżych drożdży.
  • Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do naciągnięcia na ok. 6-8 godzin.
  • Po upływie wyznaczonego czasu wzbogacamy miksturę o 25-30 kropli jodyny i dolewamy 9 litrów przefiltrowanej i odstanej wody.
  • Gotową odżywkę przelewamy do butelki z atomizerem. Stosujemy jako opatrunek wierzchni oraz preparat przyspieszający wzrost papryki, a także wpływający na wzmocnienie ich naturalnej odporności.
  • Mieszanka drożdży i jodu skutecznie chroni roślinę przed atakami szkodników, przenoszonymi przez nie chorobami oraz zmieniającymi się warunkami atmosferycznymi.

Nawóz jodowo-musztardowy

Właściwości ochronne jodu często podbija się dodając do niego liczne składniki. Jednym z nich jest suchy proszek musztardowy. Preparat, który otrzymamy z takiego połączenia, nadaje się przede wszystkim do dorosłych krzewów papryki. Wykazuje wysoką skuteczność w ochronie przed szkodnikami oraz chorobami o podłożu grzybowym.

Jak przygotować nawóz z jodu i proszku musztardowego w domu? Do miednicy lub sporej wielkości naczynia wlewamy 5 litrów przefiltrowanej i odstanej wody, a następnie rozpuszczamy w niej 50 gramów soli jodowanej i 50 gramów proszku musztardowego. Dokładnie mieszamy, by produkty całkowicie się rozpuściły, a następnie wykorzystujemy nawóz do podlewania korzeni papryki.

Inne rodzaje preparatów z dodatkami

Nawozy na bazie jodu odżywiają paprykę
Nawozy na bazie jodu odżywiają paprykę123RF/PICSEL
  • Z nadtlenkiem wodoru

Ogrodnicy chętnie stosują połączenie jodu oraz nadtlenku wodoru do wzmocnienia odporności papryki. Zabieg ten zapobiega zarazie, mączniakowi oraz wielu innym infekcjom grzybiczym. Jak przygotować domowy preparat?

Łączymy 3 litry wody z 6 kroplami jodyny oraz 6 ml wody utlenionej. Mieszamy dokładnie do połączenia się wszystkich składników. W kolejnym kroku przelewamy roztwór do butelki z atomizerem i spryskujemy paprykę.

  • Z kwasem borowym

Nawóz jodowy wzbogacony o kwas borowy skutecznie zwalcza mikroorganizmy chorobotwórcze, zarodniki oraz larwy owadów atakujące rozwijające się papryki. Dodatkową zaletą opatrunku jest przyspieszenie wzrostu warzywa oraz zwiększenie plonów.

Mieszanka powstaje poprzez rozpuszczenie 6 g suchego proszku kwasu borowego oraz 6 kropli jodyny w 10 litrach wody. Po dokładnym połączeniu składników natychmiast używamy powstałego preparatu do spryskania liści papryki.

  • Z popiołem

Duet popiołu drzewnego oraz jodu doskonale podbija wzajemne właściwości. Produkt uboczny spalania biomasy zawiera w sobie ponad 30 różnych mikro- oraz makroelementów, przydatnych w uprawie papryki.

Nawóz przygotowujemy poprzez rozpuszczenie 3 kropli jodyny w 10 litrach wody, a następnie mieszamy w stosunku 10:1. Tak przygotowaną odżywką podlewamy korzenie na każdym etapie wzrostu - od sadzonek aż do okresu owocowania.

Jak stosować gotowe środki do papryki?

Zaleca się stosowanie preparatów jodowych nie więcej niż 3 razy w trakcie trwania całego sezonu wegetacyjnego. Środek, którego głównym składnikiem jest jod farmaceutyczny, musi być stosowany zgodnie ze ścisłymi zaleceniami, w ograniczonej ilości oraz zgodnie ze schematem:

  • pierwszy raz podczas przedsiewnego namaczania nasion;
  • drugi tuż po utworzeniu pierwszych 2-4 liści właściwych;
  • trzeci po rozpoczęciu początkowej fazy owocowania.

Nadmiar jodu jest równie niebezpieczny dla papryki, jak jego niedobór. Specjaliści doradzają, by nie stosować preparatów na jego bazie zbyt często, gdyż zamiast oczekiwanych efektów mogą wywołać poważne szkody w uprawach.

Jak szybko obrać paprykę ze skórki?Interia DIY

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas