Działa w organizmie jak filtr. Włącz do diety, by szybciej zregenerować wątrobę

Wątroba pełni szereg niezwykle istotnych funkcji – od detoksykacji, przez regulowanie procesów metabolicznych, aż po magazynowanie składników odżywczych. Nie jest więc przesadą stwierdzenie, że zdrowa wątroba to podstawa dobrego samopoczucia i prawidłowego funkcjonowania całego ciała. Jak o nią zadbać? Najprostsze, co możemy zrobić, to przyjrzeć się zawartości swojego talerza i uzupełnić jadłospis o produkty o korzystnym wpływie na wątrobę.

Jak dbać o wątrobę? Skup się na odżywianiu
Jak dbać o wątrobę? Skup się na odżywianiu123RF/PICSEL

Jakie funkcje pełni wątroba?

Zacznijmy od krótkiej powtórki z lekcji biologii. Wątroba kojarzona jest przede wszystkim z detoksykacją organizmu. Przekształca szkodliwe substancje w bezpieczne formy, które następnie są usuwane z organizmu. Można więc powiedzieć, że działa jak filtr, choć nie ma lekko. Tłuste mięsa i wędliny, fast foody, słodycze, smażone potrawy, alkohol i słodkie napoje gazowane, które goszczą w menu wielu z nas, stają się dla niej dużym wyzwaniem.

Należy wspomnieć, że wątroba uczestniczy także w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów w niezbędną dla organizmu energię, więc pełni istotną funkcję w kontekście metabolizmu. Dodatkowo odpowiedzialna jest za produkcję żółci, niezbędnej do trawienia tłuszczów i przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wątroba gromadzi też witaminy A, D, K i B12, a także minerały, głównie żelazo i miedź.

Co jeść dla zdrowia wątroby? Włączaj do jadłospisu codziennie

Świeże warzywa i owoce to jedni z największych sprzymierzeńców wątroby. Szczególnie warzywa krzyżowe, w tym brokuły, kalafior i kapusta, oraz ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak i jarmuż, zawierają dobroczynne związki. Dzięki nim są w stanie wspomagać detoksykację narządu. Warto włączyć do diety produkty, które zawierają duże ilości cennych antyoksydantów o działaniu przeciwzapalnym. W tej kategorii przodują cytrusy, jagody i awokado.

Błonnik to przyjaciel wątroby

Często mówi się o istotnej roli błonnika w kontekście odchudzania. Jego działanie jest jednak znacznie szersze i obejmuje także pozytywny wpływ na wątrobę. Dzięki niemu dochodzi do lepszej regulacji poziomu cukru we krwi, efektywniejszego usuwania toksyn i obniżenia ryzyka rozwoju stłuszczeniowej choroby wątroby.

Doskonałym źródłem błonnika są produkty pełnoziarniste. Szczególnym zainteresowaniem warto obdarzyć owies oraz jęczmień, które wykazują działanie przeciwzapalne.

Postaw na zdrowe tłuszcze

Produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak oliwa z oliwek, orzechy, awokado czy tłuste ryby (łosoś, makrela, sardynka) stanowią dla wątroby tarczę ochronną przed stanami zapalnymi. Dodatkowo regulują poziom cholesterolu i wspierają regenerację wątroby.

Łosoś może być smacznym urozmaiceniem diety wspierającej wątrobę
Łosoś może być smacznym urozmaiceniem diety wspierającej wątrobę123RF/PICSEL

Białko wysokiej jakości

Spożywanie białka nie powinno kojarzyć się wyłącznie z zawodowymi sportowcami. Chude źródła tego budulcowego składnika, takie jak drób, ryby, rośliny strączkowe, a także produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu są ważne dla regeneracji komórek wątroby. Zapobiegają stanom zapalnym w narządzie i pomagają w utrzymywaniu poprawnego funkcjonowania metabolizmu. W dbaniu o wątrobę należy pamiętać również o regularności posiłków i unikaniu przejadania się.

Jak wprowadzić błonnik do diety?INTERIA.TV