Zapomniane warzywo to bogactwo witamin. Posiada intrygujący smak
Wyglądem przypomina pietruszkę, ale jest od niej zdecydowanie mniej popularny. Pasternak, o którym właśnie mowa, to nieco zapomniane warzywo, które charakteryzuje się bardzo ciekawym smakiem. Dlaczego pasternak ponownie powinien zagościć w naszej codziennej diecie i czy jest źródłem składników odżywczych?
Spis treści:
Pasternak zwyczajny - charakterystyka
Pasternak zwyczajny to roślina z rodziny selerowatych, które naturalnie występuje w Europie i w części Azji, ale dziko porasta również m.in. Australię i Nową Zelandię. Pasternak może osiągać od 30 do 120 cm wysokości, a jego korzeń w kolorze biało-żółtym ma zazwyczaj ok. 6 cm grubości i 20 cm długości.
Choć pasternak z wyglądu bardzo przypomną pietruszkę, to jednak w smaku jest delikatniejszy, lekko słodkawy i odrobinę anyżkowy, ponadto można w nim wyczuć orzechowe nuty.
Pasternak - właściwości odżywcze
Pasternak to bardzo dobre źródło witaminy B1, która ma niebagatelny wpływ na układ nerwowy i układ odpornościowy, koncentrację oraz pamięć. Wspomniana witamina poprawia także kondycję skóry, włosów i paznokci. To jednak nie koniec zalet tego warzywa, bowiem znajdziemy w nim jeszcze witaminę B2, B5, B6, C, K, E oraz składniki mineralne takie jak mangan, potas, miedź, fosfor, magnez, cynk, wapń, żelazo, selen.
Należy również zaznaczyć, że pasternak to źródło błonnika pokarmowego, który zapobiega m.in. zaparciom.
Warto wiedzieć: Nie jedz zimą. Warzywa i owoce, których unikać o tej porze roku. Eksperci wskazali lepszy wybór
Pasternak - właściwości
Wzbogacenie diety o pasternak może poprawiać apetyt, a to za sprawą zawartości furanokumaryny, czyli organicznych związków chemicznych pochodzenia naturalnego. Pobudza ona wydzielanie soków żołądkowych i zwiększa łaknienie.
Zobacz również:
Warzywo zapobiega również kamicy nerkowej, ponieważ napar z korzenia pasternaku wykazuje działanie moczopędne, rozkurczające i przeciwzapalne. Ponadto pasternak może brać udział w procesach związanych z obniżeniem ciśnienia tętniczego, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, poprawia pracę układu krążenia, łagodzi napięcie nerwowe i bóle miesiączkowe i pomaga podczas zwalczania przeziębienia.