Zapomniane warzywo to bogactwo witamin. Posiada intrygujący smak

Wyglądem przypomina pietruszkę, ale jest od niej zdecydowanie mniej popularny. Pasternak, o którym właśnie mowa, to nieco zapomniane warzywo, które charakteryzuje się bardzo ciekawym smakiem. Dlaczego pasternak ponownie powinien zagościć w naszej codziennej diecie i czy jest źródłem składników odżywczych?

Dlaczego warto sięgać po pasternak?
Dlaczego warto sięgać po pasternak?123RF/PICSEL

Pasternak zwyczajny - charakterystyka

Pasternak zwyczajny to roślina z rodziny selerowatych, które naturalnie występuje w Europie i w części Azji, ale dziko porasta również m.in. Australię i Nową Zelandię. Pasternak może osiągać od 30 do 120 cm wysokości, a jego korzeń w kolorze biało-żółtym ma zazwyczaj ok. 6 cm grubości i 20 cm długości.

Choć pasternak z wyglądu bardzo przypomną pietruszkę, to jednak w smaku jest delikatniejszy, lekko słodkawy i odrobinę anyżkowy, ponadto można w nim wyczuć orzechowe nuty.

Pasternak - właściwości odżywcze

Pasternak to bardzo dobre źródło witaminy B1, która ma niebagatelny wpływ na układ nerwowy i układ odpornościowy, koncentrację oraz pamięć. Wspomniana witamina poprawia także kondycję skóry, włosów i paznokci. To jednak nie koniec zalet tego warzywa, bowiem znajdziemy w nim jeszcze witaminę B2, B5, B6, C, K, E oraz składniki mineralne takie jak mangan, potas, miedź, fosfor, magnez, cynk, wapń, żelazo, selen.

Należy również zaznaczyć, że pasternak to źródło błonnika pokarmowego, który zapobiega m.in. zaparciom.

Pasternak zawiera wiele cennych witamin i minerałów
Pasternak zawiera wiele cennych witamin i minerałów123RF/PICSEL

Pasternak - właściwości

Wzbogacenie diety o pasternak może poprawiać apetyt, a to za sprawą zawartości furanokumaryny, czyli organicznych związków chemicznych pochodzenia naturalnego. Pobudza ona wydzielanie soków żołądkowych i zwiększa łaknienie.

Warzywo zapobiega również kamicy nerkowej, ponieważ napar z korzenia pasternaku wykazuje działanie moczopędne, rozkurczające i przeciwzapalne. Ponadto pasternak może brać udział w procesach związanych z obniżeniem ciśnienia tętniczego, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, poprawia pracę układu krążenia, łagodzi napięcie nerwowe i bóle miesiączkowe i pomaga podczas zwalczania przeziębienia.

Jak ugotować idealne jajko? Naukowcy opracowali przepis© 2025 Associated Press