Dzięki nim skutecznie wyczyścisz przypaloną patelnię. Nie wyrzucaj do kosza

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Przypalona patelnia jest do odratowania
Przypalona patelnia jest do odratowania123RF/PICSEL

Nie wyrzucaj ich do kosza. Skorupki jajek mają szerokie zastosowanie w domu

Jak wykorzystać skorupki do czyszczenia patelni?

  • 3 skorupki po jajkach
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  1. Skorupki dokładnie umyj, wysusz, a następnie zmiel na drobny proszek w blenderze lub rozgnieć w moździerzu.
  2. Dodaj szklankę ciepłej wody i łyżkę sody oczyszczonej, a następnie wymieszaj.
  3. Nałóż powstałą pastę na przypaloną powierzchnię patelni, przetrzyj gąbką i spłucz wodą.
  4. W przypadku tłustych zabrudzeń możemy dodać odrobinę płynu do mycia naczyń.
Ze skorupek jajek możemy zrobić tani i skuteczny płyn do mycia patelni
Ze skorupek jajek możemy zrobić tani i skuteczny płyn do mycia patelni 123RF/PICSEL

Skorupki jajek nie tylko w kuchni. Przygotujesz z nich skuteczny nawóz

Odżywcze składniki w proszku. Nie wyrzucaj skorupek jajekInteria.tv