Efektowne pomysły na ostatnią chwilę!
Sałatkę jarzynową w Wigilię podaj w wydrążonych jabłkach, a w święta... w rożkach zwiniętych z plasterków szynki. Ułóż z nich na półmisku efektowną rozetkę i udekoruj gałązkami natki pietruszki lub koperku.
Z Wigilii zostało ci trochę kutii? W pierwszy dzień świąt rozłóż ją do pucharków, polej odrobiną ajerkoniaku (w wersji dla dorosłych!) i posyp pokruszonymi pierniczkami.
Marynowane śledzie drobno posiekaj wraz z cebulką i kwaśnym jabłkiem.
Składniki wymieszaj z odrobiną oleju rzepakowego, przypraw. 2 jabłka umyj, potnij w nieco grubsze plastry i przełóż je przygotowaną sałatką, tworząc wieżyczki.
Chcesz, by twoja pieczeń podana na świąteczny obiad wyglądała wybornie? Wokół niej ułóż na półmisku połówki brzoskwiń osączonych z zalewy (przecięciem do góry). Miejsca po pestkach napełnij żurawiną ze słoika albo kwaskowymi powidłami śliwkowymi.
Pozostałą kapustą wigilijną możesz napełnić ugotowane duże makaronowe muszle, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, posypać startym serem i chwilę zapiec.