Świętujemy Dzień Gofra! Poznaj najlepszy przepis od jurorki MasterChefa Ani Starmach

Międzynarodowy Dzień Gofra obchodzony jest co roku 25 marca. To świetna okazja, by wyciągnąć gofrownicę z czeluści szafek!
Międzynarodowy Dzień Gofra obchodzony jest co roku 25 marca. To świetna okazja, by wyciągnąć gofrownicę z czeluści szafek!123RF/PICSEL

Skąd wziął się Międzynarodowy Dzień Gofra?

Różne oblicza gofrów

Gofry belgijskie są niezwykle popularne w krajach Beneluksu - często zastępują chleb i podawane są na wytrawnie, na śniadanie.
Gofry belgijskie są niezwykle popularne w krajach Beneluksu - często zastępują chleb i podawane są na wytrawnie, na śniadanie.CanvaProINTERIA.PL
  • Belgijskie - grube, chrupiące, często z dużymi kryształkami cukru
  • Amerykańskie - puszyste, podawane z syropem klonowym
  • Szwedzkie - cienkie i lekkie, zwykle w kształcie serduszek
  • Gofry wiedeńskie - o delikatnej strukturze, często przygotowywane są na mleku lub śmietance
  • Hongkońskie - "bubble waffles", czyli gofry bąbelkowe, popularne na Instagramie
  • Francuskie - z ciasta parzonego, podobne do churrosów
Gofry bąbelkowe maja bardzo dużo dodatków - poza bitą śmietaną znajdziemy tam lody, cukierki, pianki, żelki czy nawet słone precelki!
Gofry bąbelkowe maja bardzo dużo dodatków - poza bitą śmietaną znajdziemy tam lody, cukierki, pianki, żelki czy nawet słone precelki!CanvaProINTERIA.PL

Jak zrobić idealne gofry?

  • Moc gofrownicy ma znaczenie – minimum 1000 W, najlepiej 1500 W, aby ciasto od razu się zapiekało.
  • Nie otwieraj gofrownicy zbyt wcześnie – poczekaj, aż gofry się dobrze zarumienią.
  • Ciasto powinno odpocząć – drożdżowe musi podrosnąć, a ciasto na bazie proszku do pieczenia potrzebuje kilku minut.
  • Masło zamiast oleju – nadaje lepszego smaku i chrupkości.
  • Nie dodawaj za dużo cukru do ciasta – zaś karmelizowany cukier można dodać na wierzch.

Przepis Ani Starmach na najlepsze gofry!

  • 500 ml mleka
  • 320 g mąki
  • 110 g masła
  • 30 g cukru
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 2 jajka
  1. Mleko podgrzej (nie może być gorące).
  2. Masło rozpuść na małym ogniu.
  3. Wymieszaj mleko, cukier i drożdże, dodaj jajka i mąkę.
  4. Na koniec dodaj masło, wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  6. Piecz w dobrze rozgrzanej gofrownicy do uzyskania złotego koloru.
  7. Podawaj z bitą śmietaną i owocami!
Chcesz zrobić chrupiące gofry, jak znad morza? Najważniejsza jest gofrownica - musi mieć dużą moc, co najmniej 1000 W.
Chcesz zrobić chrupiące gofry, jak znad morza? Najważniejsza jest gofrownica - musi mieć dużą moc, co najmniej 1000 W.123RF/PICSEL
"Ewa gotuje": Charczo. Gruzińska zupa gulaszowaPolsat