Błyskawiczny mazurek na Wielkanoc. Znasz tę wersję?
Nie ma Bożego Narodzenia bez karpia i Wielkanocy bez mazurka. To oczywiście tylko teoria, ale mimo wszystko warto praktykować tradycję i przygotować na tę wyjątkową okazję pyszne ciasto. Mazurek występuje w kilku wersjach, ale bez względu na to, którą wybierzesz, korzystaj ze sprawdzonych przepisów. Wówczas sukces będzie murowany, nawet jeśli za pieczenie ciasta zabierze się kulinarny amator.

Mazurek nie gości zbyt często na naszych stołach, ale już na Wielkanoc wypiekany jest w wielu polskich domach, bowiem takie ciasto to bez wątpienia kulinarna tradycja świąt. Mazurek może różnić się składnikami, ale jego wspólną cechą charakterystyczną jest to, że ciasto powinno być stosunkowo niskie i nie przekraczać 4 cm.
Rzecz jasna mazurek należy do ciast z kategorii "tych słodszych", dlatego już mały kawałek może być bardzo sycący. Zatem jak przygotować to wielkanocne ciasto, by cieszyć się wraz z rodziną jego smakiem?

Czytaj także: Ten tani i prosty krem do ciast smakuje jak z najlepszej cukierni! Poznaj przepis na masę grysikową
Mazurek wielkanocny - składniki
- 500 g maki krupczatki,
- 250 g masła,
- 3 żółtka,
- 1 całe jajko,
- 2 szklanki cukru,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
- garść migdałów,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego.
Mazurek wielkanocny - przepis
Zaczynamy od przygotowania ciasta. W tym celu mąkę łączymy z cukrem pudrem, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło, jedno jajko i 3 żółtka. Ciasto dokładnie zagniatamy do wyrobienia jednolitej masy. Następnie ciasto zawijamy w folię spożywczą i zamykamy w lodówce na pół godziny.
Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto i odkrawamy od niego kawałek, który posłuży nam do wykończenia brzegów. Resztę ciasta należy rozwałkować na grubość 5 mm. Blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy na papier nasze ciasto.
Z kawałka odkrojonego ciasta formujemy cienkie wałeczki i dokładamy je wzdłuż brzegów rozwałkowanego ciasta.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C, wkładamy do środka ciasto i pieczemy przez ok. 10-15 minut.
Do rondelka wlewamy śmietankę, wsypujemy dwie szklanki cukru i cukier wanilinowy (opcjonalnie cukier waniliowy). Całość stawiamy na niewielkiej mocy palnika i gotujemy do momentu, aż zawartość rondla zacznie wrzeć. Nie zapominamy o regularnym mieszaniu, by cukier się nie przypalił.
Zdejmujemy z palnika i przy użyciu np. drewnianej łyżki ucieramy zawartość rondelka. Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na upieczone ciasto. Całość posypujemy migdałami.