Ekspresowa uprawa rzeżuchy w domu. Obfite plony gotowe do zbioru już po 5 dniach
Myśląc o charakterystycznych symbolach wiosny oraz nadchodzącej wielkimi krokami Wielkanocy, trudno nie wspomnieć o rzeżusze. Ta wyjątkowa roślina nie tylko sprawdza się w roli zielonej ozdoby świątecznego stołu, ale także stanowi bogate źródło witamin i składników odżywczych. Najczęściej wysiewa się ją na wacie, jednak istnieją bardziej nowoczesne metody. Sprawdź, jak uprawiać rzeżuchę, by zachwyciła bujnym wyglądem już po 5 dniach.
Spis treści:
Właściwości rzeżuchy
Medycyna ludowa od stuleci wykorzystuje rzeżuchę w leczeniu pasożytów jelit oraz owrzodzenia skóry. Ze względu na obecność witaminy K, manganu oraz wapnia, zaleca się jej spożywanie osobom chorym na osteoporozę. Na liście cennych składników znajdziemy także jod, który wykazuje korzystne działanie przy niedoczynności tarczycy, oraz chrom - wspomagający prawidłową pracę trzustki.
Rzeżucha na stałe powinna zagościć w diecie diabetyków, gdyż odgrywa ważną rolę w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Zawartość luteiny oraz zeaksantyny chroni siatkówkę oka przed działaniem szkodliwego promieniowania UV. Sok pozyskiwany z rzeżuchy ma właściwości wybielające. Przyczynia się do rozjaśnienia piegów oraz powstających wraz z upływem czasu plam starczych. Okazuje się także, że roślina jest silnym sprzymierzeńcem osób chcących zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów, gdyż wspomaga odchudzanie.
Z czym jeść roślinę?
Decydując się na domową uprawę rzeżuchy, warto zastanowić się nad tym, jak w pełni wykorzystać jej potencjał. Po wyrośnięciu najlepiej ją ściąć, a potem drobno posiekać. Zaleca się obcinanie łodyżek rzeżuchy o wysokości ok. 5-7 cm, gdyż pędy starsze będą miały gorszy smak oraz mniej wartości odżywczych. Roślinę spożywamy bezpośrednio po cięciu. Sprawdzi się jako posypka do kanapek, dodana do surówek, sałatek oraz jajek na twardo i jajecznicy.
Pikantny smak rzeżuchy nada charakteru delikatnym serom oraz twarożkom. Kucharze wykorzystują ją także do podbicia sosów oraz zup. Choć na ogół ścinamy tylko zielone łodyżki obsypane niewielkimi listkami, rzeżuchę bez obaw możemy spożywać razem z korzeniami. Roślinę uważa się za jedną ze zdrowszych, jednak nie należy przesadzać z częstotliwością jej jedzenia. Najlepiej nie przekraczać limitu 3 łyżek dziennie, by nie doprowadzić do podrażnień oraz zapalenia pęcherza moczowego.
Wysiew rzeżuchy w domu
Wybierając balkon, taras lub ogród do uprawy rzeżuchy, wysiewamy ją od wczesnej wiosny aż do września. W pomieszczeniach bez problemu możemy hodować ją przez cały rok. Jak się do tego zabrać? Wystarczy jedynie czysty pojemnik, podłoże oraz woda. Część osób decyduje się także na uprawę rzeżuchy bez żadnego podłoża. To właśnie dzięki tej metodzie roślina nadaje się do spożycia w całości.
Nasiona zazwyczaj wysiewamy do ziemi, na gazę, ligninę lub watę. Uprawę w glebie najlepiej wybrać przed Wielkanocą. Bujnie wyrośnięta roślina stanie się naturalną ozdobą świątecznego stołu. Rzeżucha wyrasta niemal w każdej ziemi, jednak najlepiej zaopatrzyć się w lekkie i czyste podłoże, które zniweluje ryzyko wystąpienia chorób oraz gnicia i pleśnienia.
Wysiew w celach spożywczych wymaga podłoża z waty, ligniny lub gazy. Dzięki temu otrzymamy roślinki całkowicie czyste, wolne od zabrudzeń z ziemi. Niemniej ważne od materiału jest także odpowiednie naczynie, najlepiej o płaskim dnie, oraz spryskiwacz z wodą. Postarajmy się wykorzystać rzeczy, które znajdziemy w domowych zakamarkach. Wystarczy zwykły talerzy, salaterka lub podstawka pod doniczkę.
Sprawdź: Na co pomaga rzeżucha?
Uprawa krok po kroku
Zanim przystąpimy do właściwej uprawy rzeżuchy, zaczynamy od namoczenia jej nasion w filtrowanej, przegotowanej i ostudzonej wodzie przez ok. 2 godziny. Odpowiednio przygotowane staną się lepkie z charakterystyczną żelową otoczką. To krok, który możemy pominąć, ale nie warto z niego rezygnować, gdyż przyspiesza kiełkowanie nasion. W ten sposób czas uprawy od siewu do zbioru wynosi nie 7, a jedynie 5 dni.
W kolejnym kroku do przygotowanego naczynia wkładamy cienką warstwę waty, gazy lub ligniny, które namaczamy za pomocą wody. Ważne, by podłoże było lekko wilgotne, ale nie bardzo mokre. Nasiona rozkładamy łyżeczką i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Postarajmy się, by pojedyncze nasionka nie stykały się ze sobą ani na siebie nie nachodziły. Za pomocą zraszacza spryskujemy wysianą rzeżuchę. Pamiętajmy, by powtarzać tę czynność regularnie - nawet dwa razy dziennie.
Naczynie z rzeżuchą ustawiamy na słonecznym parapecie. Gdy siewki osiągną wysokość ok. 3 cm, zaprzestajemy zraszania, zastępując je podlewaniem bezpośrednio do podłoża. Pilnujemy, by roślina nie stała w wodzie. Taki stan doprowadzi do szybkiego gnicia oraz namnażania się pleśni. Niebezpieczne jest także nadmierne przesuszenie, które powoduje opadanie i uniemożliwia odratowanie rzeżuchy. W domowej uprawie wystarczy zapewnić roślinie temperaturę pokojową, a na zewnątrz przynajmniej 10 st. C.
Sprawdź: Rzeżucha i jej właściwości lecznicze
Rzeżucha bez podłoża
Potencjał rośliny ukrywa się nie tylko w pędach obsypanych listkami, ale także w korzonkach. Jeśli planujemy zjadać rzeżuchę w całości, wybierzmy uprawę bez podłoża. W tym celu dobrze jest zaopatrzyć się w szklaną kiełkownicę z płaskim sitkiem. W tej metodzie również zaczynamy od wstępnego namoczenia nasion, a następnie rozsmarowujemy je na sitku.
Teraz nadchodzi pora na napełnienie naczynia wodą do poziomu sitka. Z czasem zacznie parować, nawilżając uprawę. Nad nią umieszczamy sitko z nasionami i obficie zraszamy z wierzchu. Brak podłoża sprawia, że nasionka trzeba będzie opryskiwać ok. 3 razy dziennie. Już po 2-3 dniach, kiedy pojawią się pierwsze korzonki, odpowiednio obniżamy poziom wody pod sitkiem. Dzięki temu unikniemy ich gnicia. Pamiętamy także o regularnym zraszaniu pędów od góry. Gotową do zbioru rzeżuchę wypłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie delikatnie ściągamy z sitka wraz z korzonkami.
Sprawdź również: