Ewa Wachowicz poleca go przy przeziębieniu. Tak zrobisz "ocet zdrowia"

Ewa Wachowicz poleca przepis na "ocet zdrowia"
Ewa Wachowicz poleca przepis na "ocet zdrowia"archiwum prywatne

Ocet jabłkowy - nie tylko obniża poziom cholesterolu 

Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy123RF/PICSEL

"Ocet zdrowia" na wzmocnienie odporności 

W okresie jesienno-zimowym bardzo łatwo "złapać" infekcję. Często czujemy się osłabieni oraz senni. Istnieje jednak wiele sposobów, by w tym czasie zadbać o odporność
Ewa Wachowicz
  • 700 ml organicznego octu jabłkowego   
  • ¼ szklanki posiekanego czosnku   
  • ¼ szklanki posiekanej cebuli   
  • ¼ szklanki posiekanego imbiru   
  • ¼ szklanki tartego chrzanu   
  • 2 papryczki chili   
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • wcześniej wspomniany ocet jabłkowy to naturalny antyoksydant i wspomagacz jelit;
  •  czosnek znany jest ze swoich bakteriobójczych właściwości; 
  • cebula to remedium na kaszel; 
  • imbir, chrzan i chili rozgrzewają osłabiony organizm, łagodzą ból gardła i są naturalnymi antybiotykami
  • kurkuma zaś to królowa przypraw - dowiedziono jej przeciwzapalnego, przeciwwirusowego i przeciwbakteryjnego działania już wiele lat temu. 
  1. Warzywa wrzucić do słoika. Wsypać kurkumę i zalać octem jabłkowym. 
  2. Zamknąć, wymieszać i odstawić na minimum 48 godzin. 
  3. Po tym czasie przelać przez gęste sito. 
  4. Przechowywać w lodówce. 
Taki ocet najlepiej pić dwa razy dziennie
Taki ocet najlepiej pić dwa razy dziennie CanvaProINTERIA.PL
"Ewa gotuje": Miętowy cukierPolsat