Gatunki pomidorów. Do jakich dań pasują?
Jak wybrać i z czym zestawiać różne gatunki pomidorów. Oto krótka ściąga!
![Bawole serca. Mają mnóstwo miąższu, prawie nie mają soku i pestek](https://i.iplsc.com/00094VACJ0BJVTFP-C322-F4.webp)
● Zwykłe. Są bardzo soczyste, mają orzeźwiający smak. Doskonałe do greckiej sałatki z serem feta i ogórkiem.
● Podłużne. Są mięsiste, mają mało pestek. Ugotujesz z nich pyszną zupę albo zrobisz przecier na zupy zimowe.
● Malinowe. Jeden może ważyć nawet kilogram! Pięknie pachną, a najlepsze są pokrojone w plastry, z cebulką.
● Bawole serca. Mają mnóstwo miąższu, prawie nie mają soku i pestek. Słodkie i smaczne, nadają się do wszystkiego.
● Koktajlowe. Mają intensywny smak. Pięknie wyglądają w sałatkach, na pizzy i jako dodatek do pieczonych mięs.
● Zielone. Lekko pikantne z cytrusową nutą. Warto z nich robić keczupy oraz, na zimę, sałatki w octowej zalewie.
● Niebieskie. Są słodkie. Zawierają najwięcej antocyjanów, które wzmacniają naczynia krwionośne i chronią wzrok.
● Pomarańczowe i żółte. Duże odmiany są idealne na sosy. Świeże mają delikatny smak, więc lubią je dzieci.