Gdzie umieścić karmnik dla ptaków? Wiele osób robi ten błąd

Ptaki należy dokarmiać tylko wtedy, gdy pokrywa śnieżna uniemożliwia im żerowanie
Ptaki należy dokarmiać tylko wtedy, gdy pokrywa śnieżna uniemożliwia im żerowanie123RF/PICSEL

Jak przygotować karmnik?

Karmnik można przygotować samodzielnie
Karmnik można przygotować samodzielnie123RF/PICSEL

Zobacz również:

Zobacz również:

    Gdzie umieścić karmnik?

    Czym dokarmiać ptaki?

    Ptaków nie można dokarmiać byle czym
    Ptaków nie można dokarmiać byle czym123RF/PICSEL
    • słonecznik niesolony, łuskany, lub w łupinie, który jest bogaty w tłuszcze, białka i minerały
    • ziarna zbóż, takie jak pszenica, kukurydza, sezam, siemię lniane czy owies. Można je nieco rozdrobnić
    • owoce, takie jak jabłka, gruszki, banany, rodzynki. W czasie silnych mrozów lepiej jednak z nich zrezygnować, bo zawierają mnóstwo wody i szybko zamarzają
    • orzechy nieprażone - laskowe, włoskie i ziemne. Można je lekko rozdrobnić. 

    Co jest największym przysmakiem ptaków?

    • sikorki uwielbiają słoninę, łuskane nasiona orzechów włoskich i słonecznika oraz konopie
    • kosy i kwiczoły lubią pokrojone jabłka oraz mrożone owoce czarnego bzu, jarzębiny, porzeczek i jagód 
    • wróble i mazurki uwielbiają proso, drobne kasze i łuskany słonecznik
    • dzwońce i zięby również kochają nasiona słonecznika i konopie
    • trznadle chętnie jedzą proso, łuskany owies i płatki owsiane.

    Czym nie wolno dokarmiać ptaków?

    Karmnik należy regularnie czyścić
    Karmnik należy regularnie czyścić123RF/PICSEL
    • produktów solonych takich jak orzeszki słone czy solona słonina
    • pieczywa
    • ugotowanego pęczaku lub innych gotowanych produktów, które szybko pęcznieją 
    • pokarmu zepsutego np. spleśniałego, wilgotnego chleba
    • starych produktów mięsnych
    • odpadków z naszych stołów. 
    • bez koralowy
    • jarząb pospolity
    • dereń
    • dzika róża
    • bez czarny
    • kalina koralowa
    • głóg
    • tarnina. 
    „Zbliżenia”. Krystian Ochman. Polak czy Amerykanin? Co zawdzięcza słynnym Ochmanom?INTERIA.PL