Gdzie wyrzucić spleśniały chleb? Wciąż ląduje w złych pojemnikach
Oprac.: Joanna Leśniak
Żywność, która nie nadaje się już do spożycia, potrafi przysporzyć niemałych kłopotów z segregacją odpadów. Gdzie wyrzucić spleśniały chleb? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Wiele zależy od tego, czy mamy do czynienia z pojedynczymi kromkami, czy kanapką z licznymi dodatkami. Sprawdź, by wysiłki związane z segregacją śmieci nie poszły na marne przez jedną pomyłkę.
Spis treści:
Co zrobić z zepsutym pieczywem? Najczęściej popełniane błędy
Mimo że staramy się wykorzystywać zapasy żywności do ostatniego okruszka, czasem zdarza się, jedzenie się psuje. Dotyczy to również pieczywa, które w naszej kulturze jest traktowane ze szczególną godnością.
- Niektórzy zadają sobie pytanie: czy chleb z pleśnią można jeść? W tym przypadku nie ma żadnych wątpliwości — spleśniała żywność nie nadaje się do jedzenia. Szkodliwe grzyby zawierają mikotoksyny, które opanowują cały produkt. Odcinanie fragmentów ze śladem pleśni nie ma więc najmniejszego sensu, a może nam poważnie zaszkodzić.
- Co zrobić z przeterminowanym pieczywem? Niektórzy pakują je na wynos i ruszają dokarmiać nim zwierzęta, głównie ptaki. To również fatalny pomysł, ponieważ podawanie chleba czy bułek wyrządza im dużą krzywdę. Informujące o tym tablice może coraz częściej spotkać w parkach i innych popularnych terenach spacerowych, gdzie mamy styczność ze zwierzętami.
Gdzie wyrzucić spleśniały chleb?
Pieczywo nie nadaje się już do spożycia, więc zastanawiasz się, gdzie wyrzucić chleb? Wyjmij go z opakowania (najczęściej bochenki i bułki pakowane są w papierowe lub plastikowe torby) i umieść w pojemniku na odpady bio. Dzięki temu nie będzie całkowicie zmarnowany — zostanie przerobiony na kompost, więc poniekąd zyska "drugie życie".
Inaczej sprawa wygląda w przypadku kanapek posmarowanych masłem i urozmaiconych np. wędliną. W tym przypadku resztki żywności należy wyrzucić do kosza na śmieci zmieszane. Produkty pochodzenia zwierzęcego nie mogą być kwalifikowane jako bioodpady.
Co zrobić z czerstwym pieczywem?
Pleśń na chlebie całkowicie wyklucza możliwość jego spożycia i nie ma od tej zasady żadnych wyjątków. Jeśli jednak pieczywo stało się suche, ale nie ma śladów psucia, nadal możesz je w praktyczny sposób wykorzystać, ograniczając zjawisko marnowania żywności.
Do czego wykorzystać suchy chleb i bułki? Zamień je w bułkę tartą, która przyda się do panierowania. Bez trudu przygotujesz z nich grzanki idealne do kremowych zup lub zapiekanki, które na gorąco będą przyjemnie chrupiące. Uruchom kulinarną wyobraźnię, dzięki czemu nie będziesz z trwogą patrzeć na ilość jedzenia, jaka marnuje się w kuchni.
Polecamy: