GIS ostrzega przed salmonellą. Wykryto bakterię w dwóch popularnych produktach
Oprac.: Dagmara Kotyra
Główny Inspektorat Sanitarny wydaje ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności w przypadku wykrycia nieprawidłowości. Tym razem dotyczy ono dwóch produktów. W obu przypadkach wykryto salmonellę. Podjęto już działania mające na celu wycofanie partii ze sprzedaży.
Bakteria Salmonella Infantis w majeranku
Tym razem nieprawidłowości wykryto w popularnej przyprawie. GIS poinformował, że działania Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazały obecność bakterii Salmonelli Infantis w jednej z pięciu próbek.
Szczegóły produktu:
- Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine
- Data minimalnej trwałości: 07.2026
- Numer partii: L1400164
- Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój
Producent zidentyfikował odbiorców podanej wyżej partii. Zwrócił się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji oraz zwrot produktu w celu utylizacji. Obecnie trwa postępowanie wyjaśniające prowadzone przez organy urzędowej kontroli żywności.
Bakteria Salmonella spp. w sezamie
Państwowa Inspekcja Sanitarna nieprawidłowości wykryła również w partii sezamu łuskanego. W jednej z pięciu próbek wykazano obecność bakterii Salmonella spp.
Szczegóły produktu:
- Nazwa produktu: Sezam łuskany
- Data minimalnej trwałości: 01 2025
- Numer partii: 23003716
- Kod kreskowy: 5905617002230
- Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów
- Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
Producent bezzwłocznie zdecydował o wycofaniu partii produktu i poinformował o tym odbiorców. Firma podała, że badanie surowca przez dostawcę nie wykazało obecności pałeczek salmonelli.
Zalecenia dla konsumentów
W przypadku partii sezamu oraz majeranku zagrożenie wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. GIS podkreślił, że może je wywołać spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami salmonelli bez obróbki termicznej.
Podane zalecenia dla konsumentów w obu przypadkach są dokładnie takie same. "Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem" - czytamy na oficjalnej stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
***