GIS ostrzega przed salmonellą. Wykryto bakterię w dwóch popularnych produktach
Główny Inspektorat Sanitarny wydaje ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności w przypadku wykrycia nieprawidłowości. Tym razem dotyczy ono dwóch produktów. W obu przypadkach wykryto salmonellę. Podjęto już działania mające na celu wycofanie partii ze sprzedaży.

Bakteria Salmonella Infantis w majeranku
Główny Inspektorat Sanitarny nadzoruje i kreuje działania mające na celu zdrowie Polaków. Dlatego też przeprowadzane są kontrole produktów. Służą one upewnianiu się, że żywność nie zawiera substancji, które mogłyby negatywnie wpływać na konsumentów.
Tym razem nieprawidłowości wykryto w popularnej przyprawie. GIS poinformował, że działania Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazały obecność bakterii Salmonelli Infantis w jednej z pięciu próbek.
Szczegóły produktu:
- Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine
- Data minimalnej trwałości: 07.2026
- Numer partii: L1400164
- Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój
Producent zidentyfikował odbiorców podanej wyżej partii. Zwrócił się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji oraz zwrot produktu w celu utylizacji. Obecnie trwa postępowanie wyjaśniające prowadzone przez organy urzędowej kontroli żywności.

Bakteria Salmonella spp. w sezamie
Państwowa Inspekcja Sanitarna nieprawidłowości wykryła również w partii sezamu łuskanego. W jednej z pięciu próbek wykazano obecność bakterii Salmonella spp.
Szczegóły produktu:
- Nazwa produktu: Sezam łuskany
- Data minimalnej trwałości: 01 2025
- Numer partii: 23003716
- Kod kreskowy: 5905617002230
- Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów
- Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
Producent bezzwłocznie zdecydował o wycofaniu partii produktu i poinformował o tym odbiorców. Firma podała, że badanie surowca przez dostawcę nie wykazało obecności pałeczek salmonelli.
Zalecenia dla konsumentów
W przypadku partii sezamu oraz majeranku zagrożenie wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. GIS podkreślił, że może je wywołać spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami salmonelli bez obróbki termicznej.
Podane zalecenia dla konsumentów w obu przypadkach są dokładnie takie same. "Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem" - czytamy na oficjalnej stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
***