GIS ostrzega przed salmonellą. Wykryto bakterię w dwóch popularnych produktach

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności w przypadku wykrycia nieprawidłowości. Tym razem dotyczy ono dwóch produktów. W obu przypadkach wykryto salmonellę. Podjęto już działania mające na celu wycofanie partii ze sprzedaży.

GIS ostrzega przed Salmonellą w popularnych produktach
GIS ostrzega przed Salmonellą w popularnych produktach123RF/PICSEL

Bakteria Salmonella Infantis w majeranku

Tym razem nieprawidłowości wykryto w popularnej przyprawie. GIS poinformował, że działania Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazały obecność bakterii Salmonelli Infantis w jednej z pięciu próbek.

Szczegóły produktu:

  • Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine 
  • Data minimalnej trwałości: 07.2026 
  • Numer partii: L1400164 
  • Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój 

Producent zidentyfikował odbiorców podanej wyżej partii. Zwrócił się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji oraz zwrot produktu w celu utylizacji. Obecnie trwa postępowanie wyjaśniające prowadzone przez organy urzędowej kontroli żywności.

W przypadku partii sezamu oraz majeranku zagrożenie wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego
W przypadku partii sezamu oraz majeranku zagrożenie wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego123RF/PICSEL

Bakteria Salmonella spp. w sezamie

Państwowa Inspekcja Sanitarna nieprawidłowości wykryła również w partii sezamu łuskanego. W jednej z pięciu próbek wykazano obecność bakterii Salmonella spp.

Szczegóły produktu:

  • Nazwa produktu: Sezam łuskany 
  • Data minimalnej trwałości: 01 2025 
  • Numer partii: 23003716 
  • Kod kreskowy5905617002230 
  • Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów
  • Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów 

Producent bezzwłocznie zdecydował o wycofaniu partii produktu i poinformował o tym odbiorców. Firma podała, że badanie surowca przez dostawcę nie wykazało obecności pałeczek salmonelli.

Zalecenia dla konsumentów

W przypadku partii sezamu oraz majeranku zagrożenie wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. GIS podkreślił, że może je wywołać spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami salmonelli bez obróbki termicznej.

Podane zalecenia dla konsumentów w obu przypadkach są dokładnie takie same. "Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem" - czytamy na oficjalnej stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

***

"Żony Warszawy. Historie Prawdziwsze": Barbara SobczakINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas