Gorąca woda i opukiwanie to nie wszystko. Trik na zassane wieczko od słoika

Mocno zakręcony słoik to zmora wielu osób w kuchni. Czasem naprawdę potrzeba ogromu sił, by odkręcić zakrętkę słoika, a niekiedy i to nie wystarcza. Na szczęście istnieje kilka sposobów, które umożliwią dostanie się do wnętrza słoika.

Otworzenie słoika niekiedy może okazać się dla nas wyzwaniem
Otworzenie słoika niekiedy może okazać się dla nas wyzwaniem123RF/PICSEL

Słoiki z dżemem, przetworami mięsnymi, czy inne pożywienie zapakowane w ten sposób może sprawić, że ręce będą boleć nas niemiłosiernie, a rumieńce wyjdą na twarz błyskawicznie. Wszystko z powodu braku możliwości otworzenia naczynia przez zbyt mocne zakręcenie zakrętki lub jej "zassanie się" w procesie pasteryzacji. Niekiedy z powodu braku siłowego otworzenia cały słoik wraz z zawartością zostają wyrzucone, niejednokrotnie w akcie złości, frustracji i... braku sił. Jednak jest to absolutnie niekonieczne, bo jak się okazuje, istnieją sposoby, by dostać się do wnętrza słoika bez użycia nadmiernej siły.

Trik z nożem. Pamiętaj o jednym decydując się na ten sposób

Najpopularniejszym sposobem otworzenia słoika bez użycia siły jest wykorzystanie kuchennego noża. Należy wsunąć ostrze między szkło, a rant wieczka i delikatnie je odginać w różnych miejscach, aż usłyszymy charakterystyczny syk denka.

Trik z nożem jest chyba najpopularniejszym sposobem otworzenia słoika
Trik z nożem jest chyba najpopularniejszym sposobem otworzenia słoika123RF/PICSEL

To niezwykle popularny i skuteczny sposób, jednak należy pamiętać o tym, że kiedy zdecydujemy się na tę metodę otwierania słoika, to nie możemy go już więcej wykorzystać. Tak otworzona nakrętka jest już zwyczajnie nieszczelna i musimy kupić nową, pasującą do słoika.

Wrzątek. Wystarczy kilka minut, by otworzyć słoik

Innym sposobem na otworzenie "upartego" słoika jest zastosowanie wrzątku. Wystarczy zagotować wodę w garnku i gdy woda zacznie wrze, zdjąć garnek z palnika i włożyć wek do wody.

Słoik wkładamy zakrętką do dołu, tak by znalazła się pod wodą. W ten sposób trzymamy wek kilka minut we wrzątku, po tym czasie wyjmujemy i najlepiej przez ścierkę, by się nie poparzyć gorącym szkłem, próbujemy otworzyć słoik.

Ostukiwanie. Stara metoda naszych babć

Jednym z najprostszych sposobów otworzenia słoika jest zawinięcie go w ścierkę, by nie robił zbyt dużego hałasu i ostukanie rantu wieczka o brzeg blatu, czy stołu. Na koniec możemy uderzyć łokciem w denko.

Często z otworzeniem słoika nie mogą poradzić sobie osoby starsze, czy dzieci
Często z otworzeniem słoika nie mogą poradzić sobie osoby starsze, czy dzieci 123RF/PICSEL

Wszystko po to, by poruszyć takim ruchem rozkład ciśnienia we wnętrzu słoika, a które jest z kolei odpowiedzialne za zasysanie wieczka.

Gumowa rękawiczka, gdy ręce są zbyt śliskie

Niekiedy problemem nie jest zapieczony słoik, czy niezwykle mocno zakręcona zakrętka, a nasze śliskie dłonie. Może wcześniej robiliśmy coś, co wymagało mieszania potrawy dłonią, ubrudziliśmy się oliwą, czy olejem.  Dlatego w kuchni także warto używać lateksowych, gumowych rękawiczek. Niekiedy jej nałożenie i otworzenie w niej słoika wystarcza, by w tę czynność nie wkładać aż tak dużo siły, bo gumowa rękawiczka zapewni nam odpowiednią przyczepność do wieczka słoika.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas