Dodaj kilka kropli do płynu do naczyń. W mig doczyścisz przypaloną patelnię

Przypalona, trudna do wyczyszczenia patelnia to zmora niejednej pani domu. Zdarza się, że sam płyn do naczyń odmówi współpracy, a z brudem nie poradzi sobie nawet zmywarka. A patelnia, niezmiennie, straszy swoim wyglądem. Wówczas warto sięgnąć po tani, domowy sposób. Wystarczy dodać kilka kropli do płynu, a potem wyszorować patelnię.

Czym wyczyścić mocno przypaloną patelnię? Zmieszaj z płynem i wyszoruj
Czym wyczyścić mocno przypaloną patelnię? Zmieszaj z płynem i wyszoruj123RF/PICSEL

Wystarczy kilka sekund nieuwagi i zbyt wysoka temperatura, a patelnia szybko zamienia się w straszące wyglądem naczynie. Nieestetyczny, czarny osad często spędza sen z powiek kucharek i kucharzy, którzy ratunku poszukują w kolejnych sklepowych detergentach. Tymczasem pomoc czeka na swoją kolej w kuchennej szafce.

Czym wyczyścić mocno przypaloną patelnię? Domowa pasta czyszcząca

Doczyszczenie przypalonej patelni z pozoru wydaje się rzeczą niemal niemożliwą. Nie warto jednak od razu spisywać jej na straty. Istnieją bowiem proste i skuteczne sposoby, które poradzą sobie z zabrudzeniami nie tylko z zewnątrz, ale również od spodu.

Czym wyczyścić mocno przypaloną patelnię? Istnieje kilka domowych sposobów
Czym wyczyścić mocno przypaloną patelnię? Istnieje kilka domowych sposobów123RF/PICSEL

Nieco bardziej doświadczone panie domu z brudną patelnią radzą sobie przy pomocy sody oczyszczonej. Na bazie tego produktu w kilka chwil można bowiem przygotować czyszczącą pastę. Wystarczy zmieszać sodę z odrobiną wody, do momentu powstania gęstej papki. Całość można wzbogacić dodatkowo kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń, który rozpuści tłuszcz. A potem tylko szorować patelnię.

Pastę z sody oczyszczonej można też rozsmarować na spodzie patelni i pozostawić na kilka godzin. Potem wyszorować spód naczynia i dokładnie umyć ciepłą wodą. Patelnia będzie jak nowa! Ale to nie koniec.

Jak wyczyścić zapieczoną patelnię? Zmieszaj z płynem i wyszoruj

Z brudną patelnią świetnie poradzi sobie również ocet. Przypalone naczynie należy zanurzyć w niewielkiej ilości gorącej wody, a kolejno dodać do niej około 4 łyżek octu i lekko zmieszać z płynem do naczyń. Odczekać kilka minut i przetrzeć ostrożnie miękką stroną gąbki najbardziej zabrudzone obszary. Kolejno spłukać i umyć patelnię przy użyciu płynu do naczyń. Gotowe!

Marta Żmuda Trzebiatowska: wychowałam się blisko natury, więc jestem bliska prawdyINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas