Granaty: Jak kupować i sprytnie obierać
Zawierają trzykrotnie więcej polifenoli niż zielona herbata czy czerwone wino. Chronią przed nowotworami, spowalniają procesy starzenia się skóry, obniżają ciśnienie, pomagają zwalczać objawy menopauzy, do tego... są po prostu przepyszne! Zobacz, jak kupować i obierać granaty.
Aby szybko wydobyć z owocu soczyste pesteczki, ponacinaj granat w sześciu miejscach, prowadząc nóż od korony do miejsca, gdzie owoc łączył się z gałązką. Następnie odetnij górę (z koroną) tak, by widać było ziarenka. Rozchyl nacięte skórki i pociągnij za jedną z nich. Owoc pęknie i wysypią się ziarenka.
Jeśli chcesz pozbyć się pestek i otrzymać sam sok, wrzuć ziarenka do woreczka, zamknij i rozwałkuj. Odetnij róg i zlej sok wprost do szklanki.
Kupowanie
Wybieraj duże owoce z gładką i lśniącą skórką. Aby sprawdzić, czy są dojrzałe, ściśnij je lekko. Jeśli usłyszysz charakterystyczny trzask, granat jest dobry.
Dojrzewanie
Granaty przechowuj w temperaturze pokojowej do kilku tygodni. Gdy skórka wokół korony zacznie pękać, owoc jest bardzo dojrzały i trzeba go zjeść.
Miąższ
Środek granatu podzielony jest na cząstki, z których każda zawiera otoczone miąższem nasiona. By je wydobyć, należy usunąć gorzkie, białe błonki.
Zastosowanie
Ze względu na słodko-cierpki smak granat jest owocem uniwersalnym. Dodaje się go do deserów, jogurtów, galaretek, a także do mięsnych sałatek i sosów.
Kolor
Barwa granatu nie świadczy o jego dojrzałości. Karminowoczerwone owoce mogą być soczyste, ale kwaskowate; bladoróżowe zaś słodkie.