Groszek pachnący – roślinny motylek, który zachwyca kolorami nawet późną jesienią

Główną zaletą groszku pachnącego są bajkowe i delikatnie pachnące kwiaty. Choć widok ogrodów mieniących się jego kolorami kojarzy się przede wszystkim z latem, dzięki kilku trikom może z powodzeniem kwitnąć także późną jesienią. Podpowiadamy, jak skutecznie uprawiać i dbać o roślinę nie tylko w ogrodzie, ale także na balkonie.

Groszek pachnący może kwitnąć nawet do listopada
Groszek pachnący może kwitnąć nawet do listopada123RF/PICSEL

  • Groszek pachnący to roślina należąca do gatunku motylkowatych, gdyż jego kwiaty przypominają kształtem te wyjątkowe owady.
  • Najlepiej kwitnie w ziemi o odczynie kwasowym lub obojętnym. Z tego względu nie należy siać go wraz z hortensjami, azaliami oraz magnoliami.
  • Obecnie znajdziemy wiele atrakcyjnych odmian groszku pachnącego, które zachwycają feerią barw.

Uprawa groszku pachnącego

Szukając łatwej w uprawie, a przy tym zachwycającej wyglądem i wydzielanym aromatem rośliny - postawmy na groszek pachnący. Choć jego wymagania uprawowe są dość wysokie, jeśli tylko zapewnimy mu odpowiednie warunki, odwdzięczy się obfitym kwitnieniem aż do późnej jesieni.

Zanim na poważnie przystąpimy do uprawy groszku, zacznijmy od wybrania odpowiedniego miejsca. Świetnie sprawdzi się stanowisko słoneczne oraz osłonięte od wiatru. Ważne, by gleba była żyzna, próchnicza oraz o obojętnym lub zasadowym odczynie pH. Groszki rosną i kwitną szybko oraz bujnie. Z tego względu potrzebują zapasu substancji odżywczych. W sezonie dobrą praktyką będzie systematyczne ich zasilanie, a przed założeniem uprawy wzbogacenie podłoża kompostem.

Podlewanie i nawożenie

Roślina najlepiej kwitnie w wilgotnym podłożu
Roślina najlepiej kwitnie w wilgotnym podłożu

Groszek pachnący lubi regularne podlewanie. Warto zadbać o to, by stale miał wilgotną glebę. Przesuszona ziemia sprawi, że roślina będzie dłużej rosła, a kiedy już to zrobi, nie zachwyci obfitym kwitnieniem. W czasie letnich suszy sprawdzi się codziennie podlewanie niewielką ilością wody.

Posadzoną roślinę dobrze jest nawozić w odstępach czasowych co 2-3 tygodnie. W tym celu możemy użyć nawozów wieloskładnikowych lub organicznych, przeznaczonych do roślin kwitnących. Takie mieszanki zazwyczaj mają odpowiednio dobrane proporcje niezbędnych składników mineralnych, w tym potasu, azotu oraz fosforu.

Wysiew groszku pachnącego

Groszek pachnący zaliczamy do pnączy jednorocznych, w związku z tym trzeba siać go co roku. Nasiona wysiewamy wprost do gruntu na przełomie maja i kwietnia, a także w czerwcu. W tym przypadku sprawdzi się rozwiązanie polegające na wysiewie co 2-3 tygodnie. Takie podejście zapewni nam dłuższe kwitnienie roślin.

Na jeden dołek przypada kilka nasion groszku pachnącego, najlepiej umieścić je w rozstawie 10-15 cm. Przy mniejszych odstępach wystąpi konieczność wycięcia najsłabszych jednostek, by umożliwić pozostałym swobodny rozrost. Kiedy pnącza podrosną do 15 cm, możemy uszczknąć ich czubki, a to przyspieszy ich rozkrzewianie.

Roślinę możemy swobodnie wysiać na rozsady, dzięki czemu szybciej zakwitnie. Odpowiednią porą na ich przygotowanie jest początek marca. W takiej formie groszek sadzimy dopiero w połowie maja, ponieważ potrzebuje czasu na wcześniejsze zahartowanie.

Triki na długie kwitnięcie rośliny

Jeśli chcemy, by groszek pachnący kwitł jak najdłużej, pamiętajmy o regularnym usuwaniu uschniętych kwiatów
Jeśli chcemy, by groszek pachnący kwitł jak najdłużej, pamiętajmy o regularnym usuwaniu uschniętych kwiatów

Roślina, która dobrze się przyjęła, może kwitnąć nieprzerwanie nawet do kilkunastu tygodni. Sam termin kwitnienia jest ściśle związany z momentem wysiewu. Wczesnowiosenne rozsady zakwitną już w czerwcu, a kwiaty utrzymają się do końca sierpnia. Okazy z maja lub czerwca zakwitną znacznie później, ale dzięki temu będą bujnie rozkwitały aż do października, a przy sprzyjającej pogodzie ucieszą wzrok jeszcze w listopadzie.

Skuteczną metodą na przedłużenie kwitnienia jest regularne usuwanie przekwitłych kwiatostanów. Jeśli roślina zacznie zawiązywać strąki nasienne, będzie to oznaczało koniec kwitnienia. Ze ścięciem kwiatów nie trzeba czekać do momentu, aż przekwitną. Groszek z powodzeniem wykorzystamy jako kwiat cięty. Choć nie należy do najtrwalszych roślin, przez krótki czas będzie pięknie prezentował się w wazonie, a także roztaczał w domu niepowtarzalny aromat.

Groszek pachnący - ozdoba balkonu

Nic nie stoi na przeszkodzie, by z powodzeniem uprawiać groszek pachnący w doniczce. Dzięki temu możemy ustawić roślinę na balkonie lub tarasie. Wybierając tę formę, możemy wysiać go wprost o doniczki - najlepiej wczesną wiosną, lub zasadzić uprzednio przygotowaną sadzonkę.

Groszek najlepiej rośnie w glebie wapiennej, z tego względu odradza się sadzenie go w jednej doniczce z innymi roślinami. Większość popularnych gatunków balkonowych preferuje lekko kwaśny odczyn pH podłoża. Warto mieć to na uwadze podczas wizyty w sklepie ogrodniczym, gdyż część tzw. ziemi uniwersalnych ma właśnie takie parametry. Jeśli chcemy, by nasza roślina rosła zdrowo, możemy dodać do ziemi nawóz z rozdrobnionych skorupek jajek.

Podpora dla rośliny

Groszek pachnący potrzebuje podpory do właściwego wzrostu
Groszek pachnący potrzebuje podpory do właściwego wzrostu123RF/PICSEL

Niezależnie od miejsca uprawy - ogrodu, tarasu lub balkonu, warto zapewnić roślinie odpowiednią podporę. Jej pędy nie są zbyt ciężkie, dlatego dobrym rozwiązaniem będzie lekka kratka. Jeśli nasza działka otoczona jest płotem lub siatką, wystarczy pod nimi zasiać groszek. W trakcie wzrostu zapewnią mu odpowiednie podparcie. Ze względu na słodki aromat, możemy z powodzeniem obsiać nim altanki i przestrzenie w pobliżu miejsc wypoczynkowych.

Czy groszek pachnący jest jadalny?

Roślina jest dobrym przykładem na to, że nazwa potrafi być myląca. Nasion groszku pachnącego pod żadnym pozorem nie można spożywać. Należy on do zupełnie innego rodzaju niż popularny groszek zielony lub cukrowy. Łatwo zauważyć to zwłaszcza w łacińskich nazwach, gdzie groszek pachnący nosi miano Lathyrus, a groch siewny - Pisum. Zdarzały się przypadki, że w przeszłości jadano także nasiona groszków Lathyrus, ale w konsekwencji wiązało się to z narażeniem organizmu na chorobę, czyli latyryzm. Ta jednostka chorobowa odpowiada za poważne uszkodzenie układu nerwowego.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas